Simona Ionescu / Redactor Șef

Familia regală britanică, măcinată de efectele unui blestem. Vraja stă într-o bijuterie la care nu vor să renunțe

Familia regală britanică, măcinată de efectele unui blestem. Vraja stă într-o bijuterie la care nu vor să renunțe
De când diamantul Koh-i-Noor a intrat în viața familiei regale britanice, parcă toate problemele s-au adunat. Să fie oare această bijuterie extraordinară motivul pentru care aceasta e nefericită?

Problemele din familia regală britanică par să nu se mai termine. Recent, prințesa Kate a fost operată de o afecțiune necunoscută, regele Charles intră în spital, iar fosta soție a prințului Andrew s-a îmbolnăvit grav. Să fie responsabil de aceste nenorociri diamantul Koh-i-Noor, cea mai valoroasă bijuterie a coroanei britanice?

„Orice om care avea diamantul riscă să fie readuse în cenușă atât familia cât și regatul”

Posesia diamantul Koh-i-Noor a dus la crime, tortură și trădare, spun legendele despre blestemul acestei incredibile bijuterii. Istoria excepțională a diamantului datează încă de la începutul timpului, spune Anita Anand, coautoare a cărții „Koh-i-Noor: The History of the World’s Most Infamous Diamond”.

„În Rigveda, care este o scriptură hindusă veche, se vorbește despre bijuteria Zeului Soare… Trebuie să înțelegi această istorie pentru a înțelege blestemul care este acum asociat cu diamantul. Orice om care avea diamantul riscă să fie readuse în cenușă atât familia cât și regatul. Doar o femeie îl putea purta cu impunitate. Aceasta este însăși rădăcina poveștii”, susține aceasta.

Cum a ajuns în posesia familiei britanice

Cercetările geologice au arătat că diamantul Koh-i-Noor a venit inițial din India, unde ar fi fost în mod magic „împins în sus” prin pământul moale din regiunea istorică Golconda. Celebrul diamant care este cea mai valoroasă podoabă a coroanei britanice a intrat în familia britanică fiind un dar oferit reginei Victoria de un rege indian, undeva la mijlocul secolului al XIX-lea.

A fost în posesia împăratului Shah Jahan, cel care a comandat Taj Mahal

Prima mențiune despre diamant apare în documente istorice din epoca Mughal (secolul al XVII-lea), când se afla pe tronul din pene de păun al împăratului Shah Jahan, cel care a comandat Taj Mahal. „Tronul Păunului” a costat însă de patru ori mai mult decât Taj Mahal pentru a fi construit. A fost încrustat cu toate pietrele prețioase, cele mai deosebite pietre prețioase din tezaurul Mogul.

A afectat blestemul diamantului Koh-i-Noor familia regală britanică? Sursă foto: www.mensxp.com

„Și chiar deasupra lui era un păun cu un cap despre care se spune că ar fi fost diamantul Koh-i-Noor. Numele diamantului este un cuvânt persan, care înseamnă „Muntele de lumină”, spune Anita Anand.

De la moguli la perși, cu vărsarea de sânge

Ulterior, diamantul Koh-i-Noor a trecut prin multe mâini, susține Anand. „Mogulii l-au avut pentru o perioadă foarte lungă de timp, dar apoi a trecut la perși. Iar apoi a trecut de la perși printr-o mare vărsare de sânge care face ca Game of Thrones să pară un desen animat pentru copii. Apoi trece în mâinile afganilor, iar apoi de la afgani are un mic circuit înapoi în India, iar apoi din India în Marea Britanie”, a declarat Anita.

Singurul monarh care a deținut diamantul Koh-i-Noor fără să moară de o moarte oribilă

Împăratul sikh Ranjit Singh, cunoscut și ca Leul din Punjab, a fost singurul monarh care a deținut diamantul Koh-i-Noor fără să moară de o moarte oribilă și agonizantă. Totuși, când a trecut la cele veșnice în anii 1840, diamantul a fost transmis fiului său cel mai mare și au urmat „o mulțime de lovituri, crime și otrăviri”.

Ranjit Singh

În cele din urmă, a fost dat fiului cel mai mic al lui Singh, Duleep, un băiețel care a ajuns pe tron la vârsta de cinci ani. Dezonorând un tratat anterior, Compania Britanică a Indiilor de Est l-a separat pe băiatul rege de mama sa, a închis-o pe aceasta într-un turn și l-a forțat să cedeze regatul, diamantul și viitorul său.

Oamenii l-au întâmpinat cu un fel de dizgrație

În 1851, când diamantul Koh-i-Noor a fost expus la Crystal Palace din Londra ca piesă centrală a bijuteriilor coroanei britanice, nu a reușit să impresioneze mulțimile.

„Nu strălucea așa cum o făceau pietrele prețioase britanice. Așa că, după ce a fost expus, oamenii nu l-au întâmpinat cum ar fi trebuit. A fost tratat aproape cu dizgrație.

Totodată, prințul Albert a decis să îl recupereze împotriva sfatului tuturor experților săi, deoarece diamantul Koh-i-Noor are un defect în centrul său. Astăzi, piatra prețioasă are doar jumătate din dimensiunea sa originală”, anunță Anand.

Legenda spune că diamantul din coroana britanică aduce nefericire membrilor familiei. Blestemul s-ar putea rupe dacă bijuteria s-ar întoarce în India, țara sa de origine.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre