Întâmplările care i-au înfricoșat nu s-au mai repetat în ultimile zile, dar oamenii încă nu s-au liniştit. Şi asta în primul rând pentru că nu există o explicaţie clară, oficială, asupra a ceea ce s-a întâmplat. Imediat după lăsarea serii, în continuare, nu este nici ţipenie de om pe stradă şi la mai toate casele arde câte un bec afară, să lumineze curtea.
Fantomele din Berteştii de Jos nu s-au potolit. Continuă să sperie oameni
La cel mai mic zgomot suspect, sau imediat ce câinii încep să latre, oamenii ies imediat în drum. Cei mai mulţi dintre ei sunt înarmaţi cu câte un par sau topor, semn că vigilenţa nu a scăzut deloc. Şi este normal să nu scadă, atâta timp cât ceea ce s-a petrecut timp de o săptămână, la diferite case din sat, nu s-a mai pomenit niciodată pe aici.
În plină noapte, la mai multe locuinţe aflate într-un colţ al localităţii, chiar pe malul Călmăţuiului, au căzut pietre pe acoperiş. Mai exact la trei case. În două dintre ele locuiau două femei tinere cu câte doi, respectiv patru copii, ale căror bărbaţi erau plecaţi la muncă la Bucureşti. În cea de-a treia casă locuieşte o bătrână de 84 de ani. Una dintre femeile tinere a reuşit să zărească la un moment dat o siluetă în curte. După aceea nu a mai văzut nimic, pentru că becul de afară i-a fost luat.
În seara următoare, la o altă casă din vecini s-a întâmplat acelaşi fenomen. Femeia şi cei doi copii care locuiau acolo s-au speriat groaznic. Mai ales că cineva a şi încercat să împingă în uşă. Au stat închişi până dimineaţa, când au decis să nu mai doarmă acasă. S-au mutat la cealaltă femeie, victimă a pietrelor rostogolite pe acoperiş. Erau singure şi speriate, cu copiii pe lângă ele. S-au mai liniştit când au sosit bărbaţii acasă, chemaţi de urgenţă. Aceştia şi-au lăsat serviciile şi implicit banii pe care îi câştigau, ca să stea cu familiile. Să le protejeze.
După câteva zile când lucrurile păreau că s-au mai liniştit, în celălat capăt al satului, fenomenele au reapărut. De astă dată la casa unui bărbat mai în vârstă şi apoi la o casă din vecini, unde pietrele căzute au făcut şi pagube: au spart un geam şi au deteriorat un perete.
Se zvoneşte că şi în altă localitate din apropiere s-au întâmplat aceleaşi fenomene
Comuna are camere de supraveghere. Imaginile de pe ele au fost cercetate cu mare atenţie de către primarul Costel Capbun şi poliţistul din localitate. Nu se vede pe ele nimic. De altfel, după cum declară un martor, când s-a petrecut cel de-al doilea eveniment, la casa unde se adăpostiseră cele două femei cu copiii, nu numai că au strigat la vecini, dar au şi sunat la 112. Imediat a venit un echipaj de poliţie.
În timp ce oamenii, peste 30 de bărbaţi, împreună cu poliţiştii se adunaseră în faţa casei, cineva a strigat: „Ia mai aruncă, mă, acum”! Era convins că fusese o glumă proastă, ca să le sperie pe cele două femei şi că acum, cu atâta lume în drum, inclusiv poliţia, „glumeţul” se va potoli. Nici vorbă. Imediat, pe casa de alături însă, au început să se rostogolească bolovani pe acoperiş.
Luni, la începutul acestei săptămâni, spaima a izbucnit din nou în localitate, făcându-i să termine cu glumele pe seama fantomelor închipuite pe cei mai neîncrezători. În sat ajunsese zvonul că şi la Însurăţei, orăşel aflat la aproximativ 20 de kilometri de Berteştii de Jos, fenomenele acestea ciudate se repetaseră.
Acum, oamenii vor o explicaţie. Sunt fenomene paranormale, sau cineva care, nu se ştie cu ce scop, face aceast lucru. Să analizăm cele două varinate cu argumentele care le susţin pe fiecare.
Varianta 1: fenomene paranormale. Ce este „Poltergeist”
Ceea ce s-a petrecut la Berteştii de Jos, în parapsihologie poartă numele de Poltergeist. Cuvântul „Poltergeist” provine din cuvintele germane „Poltern” (a face zgomot) și „Geist” (spirit). Termenul în sine înseamnă, literal, „fantomă zgomotoasă”.
Poltergeist este un fenomen paranormal care constă în evenimente care fac aluzie la manifestarea unei entități imperceptibile. De obicei, o astfel de manifestare include obiecte neînsuflețite în mișcare, în levitație. Ele par a fi aruncate sau se autoincendiază. Se semnalează prezența zgomotelor simțitoare, cum ar fi ciocănit, bătăi, lovituri. Iar în anumite cazuri, atacuri fizice asupra martorilor acelor evenimente.
Întrucât până în această zi nu există nicio explicație științifică concludentă a acestor evenimente, poltergeist a fost descris în folclor ca fiind un spirit supărat. Sau o fantomă care bântuie o anumită persoană sau o anumită zonă.
Care sunt argumentele pentru această primă variantă
În această zonă, dar şi la Brăila, au fost descoperite situri arheologice extrem de importante. O serie de complexe arheologice extrem de vechi, ce datează din neolitic, antichitatea târzie și evul mediu târziu. Au fost descoperite și 45 de morminte (în care au fost identificate 46 de urne funerare) ce aparțin unei necropole, exclusiv de incinerație. E datată de cercetători în evul mediu timpuriu (cultura Dridu, secolele VIII-X p. Chr.).
Este foarte posibil ca ritualurile de atunci, sau modul în care un om a murit sau a fost ucis, să fi stârnit aceste fenomene acum. De altfel, preotul profesor Emilian Preda a avut niște remarci interesante la „Antena Stars”.
„Cu privire la aceste fenomene paranormale, cum sunt definite de ştiinţă, sau cum încercăm noi să le denumim prin dezlegările care se fac la casele bântuite sau la locurile bântuite… Există posibilitatea ca spiritele unor persoane care nu mai sunt, au trecut în nefiinţă, să nu îşi găsească locul. De aceea se fac anumite rugăciuni speciale, pentru că se spune că orice persoană care decedează, sufletul ei rămâne conectat la zona unde a trăit. Parastasele care se fac şi slujbele de dezlegare a sufletului răposatului, se fac pentru că trebuie să ajungă în lumină. Pentru că noi acolo îl trimitem, deşi dacă viaţa lui a fost una plină de păcate, va intra la Judecata de Apoi.
Aceste fenomene însă, nu sunt legate neapărat de moartea unei persoane. Pot fi duhuri necurate care stăpânesc acea zonă. Și am avut un caz în judeţul Argeş, unde în locul unde s-a dărâmat o casă, un duh necurat a posedat o fetiţă de 15 ani. Vreau să vă spun că despre acea casă, vecinii spun că toţi cei care au locuit acolo, au murit fie de boli incurabile, fie în accidente. Explicaţia este că locul acela era blestemat.
Dacă pe pământul acela s-a vărsat sânge, dacă pe pământul acela s-au întâmplat conflicte care nu au fost rezolvate în timpul vieţii, dacă acolo s-au făcut vrăji, blesteme, acel loc este blestemat. Şi ceea ce se întâmplă de fapt, acele duhuri necurate care stăpânesc acel loc, pot face aşa ceva. Ce povestesc oamenii din comună. Eu le recomand să meargă la biserică”, a spus preotul.
De asemenea, pe camerele de supraveghere din comună nu există nici un fel de imagine cu cineva care să se strecoare noaptea pe străzi.
În plus, chiar când se aflau în drum mai mult de cincizeci de oameni alarmaţi, împreună cu poliţiştii, pe casa din vecinătatea celei în care s-au auzit pietrele prima oară, au început din nou să cadă pietre. Oamenii s-au împărţit în două cete şi împreună cu poliţiştii au înconjurat gospodăriile, în speranţa că vor prinde pe cineva. Nu au găsit pe nimeni. Şi, practic, dacă ar fi fost un individ sau mai mulţi, nu aveau pe unde fugi.
Varianta a doua: un om care are gânduri nelegiuite
Varianta a doua, că este cineva care are un anumit interes să facă acest lucru. Deci un om şi nicidecum un spirit rău. Și aceasta trebuie luată foarte serios în calcul.
Există locuitori în sat care fac haz de întâmplare, socotind că de fapt nu a fost nicio fantomă sau duh necurat, ci amantul uneia dintre femei, care, surprins de soţ, a fugit şi a aruncat cu pietre pe casă. Argument care cade la prima scuturătură.
În primul rând, un amant surprins, vrea să dispară cât mai curând, nu mai stă să dea şi cu pietre pe acoperiş.
În al doilea rând, nu a fost văzut nimeni nici pe camerele de supraveghere, nici atunci când oamenii au înconjurat locul împreună cu poliţiştii.
Iar în al treilea rând, fenomenul s-a repetat, după câteva zile, în celălalt capăt al satului. Iar în casele atacate locuiesc, în una un bărbat singur, iar în cea de-a doua, o familie, soţ, soţie şi trei copii. Toţi erau acasă când s-a întâmplat.
Despre stafia în negru din Vrancea care i-a prăduit pe săteni
La poliţie există deschisă o anchetă şi ea trebuie finalizată. Cu un răspuns care să lămurească oamenii. Pentru că altfel, dacă nu este vorba despre o situaţie paranormală, se poate întâmpla ca în urmă cu câţiva ani. Atunci, într-un sat din judeţul Vrancea, câteva femei au spus că la lăsarea serii, la un loc aflat în mijlocul aşezării, numit de locuitori „Respinte”, au văzut un om ciudat. Era îmbrăcat în negru și nu era din sat. A fost văzut în mai multe rânduri. Şi atunci, s-au găsit destui care să râdă de femeile care povestea că văzuseră omul ciudat, îmbrăcat în negru, care le băgase în sperieţi.
Glumeţilor le-a îngheţat însă zâmbetul pe buze când, deschizând uşile caselor, mai ales cei care veniseră în concediu de la muncă în străinătate, şi-au găsit casele numai bune de zugrăvit. Goale de toate lucuruile de valoare din ele. Stafia în negru despre care povesteau cu groază femeile nu fusese altceva decât un observator, un „ginitor”, cum se spune în argou. În câteva nopţi, cât bântuise prin sat, a observat care sunt casele mai procopsite, care sunt locuite şi care nu. Unde sunt oameni vigilenţi şi unde nu. Iar într-o noapte, când sătenii chiar au şi declarat că s-a auzit un camion care circula prin comună, au fost sparte nu mai puţin de 28 de locuinţe.
Deci, este foarte posibil ca şi la Berteştii de Jos, aruncatul pietrelor pe acoperiş să nu fie decât un test dat de răufăctori, pentru a vedea care case pot fi prădate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook