Simona Ionescu / Redactor Șef

Imagini tulburătoare. Craterul Batagaika din Siberia, ușa spre Iad

Imagini tulburătoare. Craterul Batagaika din Siberia, ușa spre Iad
Aproape un kilometru lungime și 86 m adâncime și crește rapid în fiecare an. Craterul Batagaika se află în Siberia, situat la aproximativ 660 km nord-est de capitala regiunii Yakutsk. Localnicii îl numesc adesea ușa spre Iad.

Observat pentru prima dată la mijlocul anilor 1960 de sateliții de supraveghere care au fost clasificați, craterul Batagaika, cunoscut ca și ușa spre Iad, a crescut în ultimii 60 de ani de la o râpă nesemnificativă la o depresiune masivă în formă de mormoloc care acoperă 81 de hectare (200 de acri) și se întinde pe o lungime de 1 kilometru (2/3 de milă) și are o adâncime de 50 de metri (86 metri, spun alții), potrivit U.S. Geological Survey.

Rămășițe de animale preistorice

Craterul Batagaika deschide o zonă vastă de permafrost îngropat anterior, dintre care unele s-au format pentru prima dată cu multe mii de ani în urmă. Cercetătorii cred că gheața și solul expuse de-a lungul marginilor craterului ar putea conține până la 200.000 de ani de istorie geologică și biologică.

Batagaika a dezgropat o mână de animale, iar de când a început să crească, probabil la începutul anilor 1980, Equus lenensis (un cal din Pleistocen) și Bison priscus (bizon de stepă preistoric) au ieșit din solul dezghețat, la fel ca și rămășițele asortate de lei de peșteră și lupi.

„Prin dezghețarea în căldura zilelor însorite, a început să se extindă”

„Noi, localnicii, îi spunem „prăbușirea”. S-a dezvoltat în anii 1970, mai întâi ca o râpă. Apoi, prin dezghețarea în căldura zilelor însorite, a început să se extindă”, a declarat pentru Reuters Erel Struchkov, locuitor al zonei și explorator al craterului. Oamenii de știință spun că Rusia se încălzește de cel puțin 2,5 ori mai repede decât restul lumii, topind tundra înghețată de mult timp care acoperă aproximativ 65% din masa continentală a țării și eliberând gaze cu efect de seră stocate în solul dezghețat.

Craterul de la Batagaika. Sursă foto: science.howstuffworks.com

Un semn de pericol

Deși ar putea atrage turiști, extinderea prăpastiei este „un semn de pericol. În viitor, odată cu creșterea temperaturilor și cu o presiune antropogenă mai mare, vom vedea tot mai multe dintre aceste mega-abrupturi care se vor forma, până când tot permafrostul va dispărea”, a declarat și Nikita Tananayev, cercetător principal la Institutul Melnikov Permafrost din Yakutsk.

Dezghețarea permafrostului a amenințat deja orașele și localitățile din nordul și nord-estul Rusiei, deformând șoselele, despărțind casele și perturbând conductele. Incendiile uriașe de vegetație, care au devenit mai intense în ultimele sezoane, agravează problema. Localnicii din Sakha au luat act de creșterea rapidă a craterului.

Solul de sub crater conține o „cantitate enormă” de carbon organic

Oamenii de știință nu sunt siguri de ritmul exact în care craterul Batagaika se extinde. Dar Tananayev spune că solul de sub prăbușire, care are o adâncime de aproximativ 100 de metri în unele zone, conține o „cantitate enormă” de carbon organic care se va elibera în atmosferă pe măsură ce permafrostul se dezgheață, alimentând și mai mult încălzirea planetei.

„Cu o temperatură a aerului în creștere, ne putem aștepta ca Batagaika să se extindă cu o rată mai mare. Acest lucru va duce la o încălzire din ce în ce mai mare a climei în anii următori”, a mai spus acesta. Batagaika „este o prăbușire retrogradă de dezgheț, de fapt, cea mai mare din lume. Prăbușirile de dezgheț retrogresiv aparțin unei clase de tipuri de terenuri numite thermokarst care apar în zonele aflate sub permafrost”, explică și Roger Michaelides, profesor asistent de științe ale Pământului și planetare la Universitatea Washington din St. Louis.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre