Simona Ionescu / Redactor Șef

Lilith, femeia „tăiată” din Biblie. E considerată de mulți prima soție a lui Adam

Lilith, femeia „tăiată” din Biblie. E considerată de mulți prima soție a lui Adam
Credincioșii ortodocși învață încă de când sunt copii că, în a șasea zi, Dumnezeu a creat bărbatul, pe Adam. Ca acesta să nu fie singur, a luat o coastă din trupul lui și astfel a creat prima femeie, pe Eva. O serie de texte străvechi evreiești, precum și mai multe legende, contrazic însă această piatră de temelie a religie și vorbesc despre Lilith, femeia tăiată din Biblie, care ar fi fost, de fapt, prima soție a lui Adam.

Numele de Lilith nu este unul necunoscut în cultura vestică. Chiar și în industria cinematografică apare de multe ori personajul acestei misterioase făpturi, de obicei portretizat negativ. Cinefilii o știu ca prima femeie, dar și demon în același timp, care a dat naștere tuturor creaturilor urâte și de temut din povești, adică demoni.

Legendele din folclor vorbesc și ele despre Lilith, care apare întotdeauna ca o femeie seducătoare și rea, care sparge familii și are numai interese ascunse și în neconcordanță cu învățămintele Domnului. Însă dincolo de fantezie, mai există o reprezentarea a lui Lilith, aceea de primă soție de drept a lui Adam, care a fost „tăiată” din Biblie. 

Biblia o menționează pe Lilith, femeia „tăiată”, o singură dată 

Singura mențiune despre Lilith în Biblie se regăsește la Isaia 34:14, acolo unde este numită „năluca nopții”: „Fiarele din pustie se vor întîlni acolo cu cînii sălbatici, și țapii păroși se vor chema unii pe alții. Acolo își va avea locuința năluca nopții, și își va găsi un loc de odihnă.” Totuși, în primul capitol din Geneză, prezent atât în Biblia creștină, cât și în Tora evreiască, este menționat faptul că Dumnezeu a creat după chipul și asemănarea sa bărbatul și femeia. În ciuda acestui înscris, în capitolul următor se vorbește doar de Adam, iar ulterior, despre crearea Evei. 

Legendele vechi evreiești spun că Lilith a fost prima femeie, nu Eva.
Sursa foto: Pinterest

Legendele evreiești contrazic învățăturile clare creștine cu privire la prima femeie. Astfel, acestea spun că la început Dumnezeu i-a făcut pe Adam și Lilith din țărână. Geneza 1:27 susține această teorie: „Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut”. 

Neconcordanțele din Biblie care susțin dispariția lui Lilith 

Ceea ce ridică semne de întrebare este faptul că abia ulterior Biblia menționează crearea Evei din coasta lui Adam. Una dintre interpretările evreiești este că Lilith a fost prima în Rai, alături de Adam, creată din țărână, la fel ca acesta. Potrivit folclorului evreiesc, Lilith s-a simțit inferioară lui Adam și s-a răzvrătit împotriva „superiorității” masculine a lui, ceea ce o face o figură problematică atât pentru iudaism, cât și pentru creștinism. 

Asta deoarece femeile trebuiau să se supună bărbaților și să se afle într-o poziție inferioară. Totodată, în diferite ediții ale Bibliei, se menționează faptul că Dumnezeu a decis să creeze o parteneră „potrivită” bărbatului, ceea ce sugerează că prima ar fi fost exact opusul, „nepotrivită”.

Lilith e izgonită din Rai și se răzbună pe Adam și Eva

Deoarece Eva este prezența esențială a femeii în Rai, Lilith a trebuit să fie îndepărtată din cadru înainte de sosirea acesteia. Lilith nu apare în Biblie, posibil din cauza modificărilor aduse de autorii patriarhi care au alterat textele de-a lungul timpului. 

Într-una dintre variante, Lilith ar fi fost izgonită din Rai și a plecat cu șarpele
Sursa foto: artuk.org

Lilith și Adam se iubeau foarte mult, dar când făceau dragoste, Lilith nu dorea să stea dedesubt, cerând egalitate între sexe, ceea ce a dus la un conflict cu Adam. În urma acestui conflict, Lilith pleacă. O altă versiune spune că, pronunțând în mod nepermis numele lui Dumnezeu, YHWH (a cărui pronunție exactă este nesigură astăzi), a fost izgonită din Eden. Lilith îl ia pe Șarpe (Diavolul) ca soț și, pentru a se răzbuna pe Adam, îl face să fie izgonit din Eden după ce el și Eva au gustat din fructul interzis.

În alte versiuni, Lilith este mutilată și naște doar demoni 

Altă poveste spune că Lilith a părăsit grădina Edenului urmărită e trei îngeri, Snvi, Snsvi și Smnglof,  mesageri ai lui Dumnezeu, care au prins-o și au pedepsit-o pentru nesupunere. Așadar, Lilith a fost pedepsită: nu a putut da naștere unui copil, nu era infertilă, ci putea „naște” doar demoni. Totuși, există și o altă variantă care spune că ea a fost pur și simplu mutilată. 

Lilith a avut multe reprezentări în cinematografie de-a lungul timpului
Foto: Pinterest

Alte legende evreiești spun că însuși Lucifer s-a îndrăgostit nebunește de ea și i-ar fi promis că vor fi egali, astfel că ea a devenit soția acestuia. Dar diavolul nu s-a ținut de promisiune, iar acum Lilith tânjește după răzbunare. 

Legătura lui Lilith cu copiii 

Cei trei îngeri care au urmărit-o pe Lilith se spune că au găsit-o la Marea Roșie, o regiune în care ar fi fost mulți demoni. Până la acel moment ea se culcase deja cu Samael, șeful demonilor, de la care a născut mai mult de o sută de „lilim” (n.r. demoni) pe zi. Îngerii au amenințat-o pe Lilith că, dacă nu se va întoarce, îi vor ucide zilnic 100 dintre copii, însă ea a preferat asta decât să se întoarcă la Adam. 

În semn de răzbunare, ea le fură viața copiilor și este responsabilă de moartea copiilor născuți morți și de moartea în pătuț. Copiii de sex masculin sunt expuși riscului de mânie a lui Lilith timp de 8 zile după naștere, până la circumcizie, în timp ce fetele sunt expuse riscului timp de 20 de zile, conform tradițiilor străvechi evreiești. Ulterior, povestea lui Lilith ar fi fost scoasă din Biblie, pentru că aceasta nu corespundea cu imaginea de femeie pe care anticii voiau să o promoveze. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre