Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul apei roșii din lacul IOR. Unde s-au mai înroșit râuri și lacuri

Misterul apei roșii din lacul IOR. Unde s-au mai înroșit râuri și lacuri
Zilele trecute, misterul apei roșii din lacul IOR a împânzit internetul. În timp ce toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat, noi am aflat că situația nu este singulară. Aflați unde s-au mai înroșit râuri și lacuri.

De mai bine de trei săptămâni, apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobișnuită, roșie, iar autoritățile fac cercetări pentru a afla de ce se întâmplă asta. Bucureștenii care se plimbă prin parc sunt uimiți de ceea ce văd și caută explicații. Între timp, Garda de Mediu a anunțat că a fost identificat un posibil poluator, dar încă nu e nimic concludent și verificările continuă. Misterul apei roșii din lacul IOR continuă să fascineze. 

Misterul apei roșii din lacul IOR. Garda de mediu nu are încă un răspuns 

Lacul are culoarea roșie de mai mult timp. O postare a grupului „Prietenii Parcului IOR”, tot de pe Facebook, semnalează acest fenomen încă din data de 8 februarie. Fundația Eco-Civică a scris pe Facebook că nuanța roșie s-ar datora fecalelor din lac, însă momentan nu există un răspuns oficial concludent de la Garda de Mediu. În schimb, Apa Nova a anunțat că a luat probe de apă și nu a rezultat nimic deosebit față de valorile normale și că viețuitoarele din lac nu au avut de suferit ca urmare a așa-zisei poluări.

Istoria recentă ne arată că au mai existat ape care s-au înroșit. În unele cazuri s-au găsit și explicații științifice.

Unde s-au mai înroșit râuri și lacuri. Turcia și Texas, pe lista „roșie”

Tuz Golu din Turcia

Lacul IOR nu este singurul de colorit ciudat. Peste tot în lume au avut loc astfel de fenomene bizare. În 2015, lacul Tuz Golu din regiunea Aksaray, Turcia, s-a înroșit peste noapte. Fotografiile cu fenomenul au ajuns virale pe internet, însă specialiștii au liniștit într-un final oamenii. Aceștia au spus că înroșirea se datora unei alge saline cu numele Rosy Dunaliella. Din cauza căldurii excesive, apa lacului se evaporă mai mult decât e normal și duce la dispariția planctonului care ucide de obicei algele menționate, a explicat un profesor de ecologie de la Stony Brook University la vremea respectivă. 

În 2011, un lac din Texas a ajuns roșu, lucru care i-a speriat pe unii ce credeau că vine apocalipsa. Însă speciliștii au clarificat imediat că totul se petrecuse din cauza secetei. Mai precis, seceta teribilă cu care s-a confruntat statul american Texas în anul respectiv a dus la înmulțirea bacteriei Crimatiaceae, care a produs schimbarea culorii apei din incoloră, în roșie.

Texas

Poluarea a înroșit ape și în China și Rusia 

În 2012, cel mai mare și mai lung fluviu chinez, Yangtze, a devenit în mod misterios roșu. Locuitorii au rămas uimiți de culoarea roșie a fluviului și au început să emită diverse teorii conspiraționiste. Deși oameni de știință au dat vina pe poluare, nu s-a ajuns la o concluzie pertinentă la vremea respectivă. 

Patru ani mai târziu, în 2016, aceeași soartă a avut-o și râul Daldykan, din apropiere de oraşul Norilsk, care s-a colorat în roşu sângeriu. Autorităţile nu au oferit niciun motiv pentru ce s-a întâmplat, dar locuitorii au susţinut că ar avea o legătură cu fabricile de metale gigant localizate pe cursul râului. Acestea ar fi poluat apa cu diverse substanțe și astfel s-a produs fenomenul straniu. 

Lacul roz, minunea Africii 

Lacul roz din Senegal

Ultimul pe listă este faimosul lac roz din Senegal, Africa. Lacul Retba pe numele său real, arată de parcă a fi plin de sânge sau substanțe chimice. În realitate este vorba doar de o concentraţie extrem de mare de sare, care atrage o bacterie ce colorează apa. Precum în Marea Moartă, oamenii pot pluti cu uşurinţă pe apă, întrucât sarea îi menţine la suprafaţă. În lacul Retba, concentraţia de sare ajunge chiar şi la 40%. Localnicii profită de cadoul făcut de natură şi strâng zilnic sarea din apele lacului. Spre deosebire de celelalte fenomene de mai sus, acesta este unul natural și o adevărată atracție turistică.

Pentru dezlegarea misterului Lacului IOR poate că ar trebui cooptați în cercetare și niște biologi, și alți specialiști în domeniu.

Foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre