Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul pantofilor ascunși în pereți. Povestea e uluitoare

Misterul pantofilor ascunși în pereți. Povestea e uluitoare
Pantofii au fost găsiți ascunși în pereții clădirilor din Regatul Unit și chiar din Europa, și proveneau din diferite perioade de timp. De ce se aflau acolo? Ce scop au avut? Povestea lor e extrem de interesantă.

Pantofii au fost găsiți în podelele, pereții și mansardele clădirilor europene încă din secolul al XVI-lea, în general în Regatul Unit. De la căsuțele delicate din Tonge, în Kent, la casele georgiene din Norwich, până la cele mai îndepărtate insule Shetland și insule Scilly, această tendință ciudată s-a răspândit în insulele britanice și de-a lungul istoriei. Nici acum însă nu s-a descoperit misterul

Un pantof a fost găsit chiar și în strana corului Catedralei Winchester

Una dintre cele mai vechi descoperiri, de la St John’s College din Oxford, a fost datată în anii 1540. Un pantof a fost găsit ascuns chiar și în strana corului Catedralei Winchester, care a fost instalată în 1304. Cu toate acestea, există încă un mister în ceea ce privește motivul pentru care această tendință a avut loc de-a lungul istoriei omenirii.

Pantofii găsiți sunt de cele mai multe ori pantofi de copii

Pantofii au o semnificație specială în societatea noastră. Ei sunt singurul obiect de îmbrăcăminte care ia forma persoanei care i-a purtat. Se credea că pantofii dețin ceva din esența sau personalitatea purtătorului chiar și atunci când nu erau purtați.

De asemenea, se spune că această asociere cu purtătorul era cea care putea lupta împotriva spiritelor rele, în cazul în care acestea ar fi încercat să intre în casă. Pantofii aleși pentru a fi ascunși erau de obicei uzați, și adesea se găsește doar unul singur ascuns în pereți și sub podele. Interesant este faptul că pantofii care sunt găsiți sunt de cele mai multe ori pantofi de copii.

Din piele, saboți din lemn și cizme de cauciuc

Pantofii care erau ascunși erau adesea din piele, dar nu exclusiv: au fost găsiți și saboți din lemn și cizme din cauciuc. Mai mult de jumătate dintre pantofii care au fost găsiți până în prezent aparțin secolului al XIX-lea, toți fiind uzați și prezentând semne de reparații, ceea ce indică faptul că erau pantofi care au fost folosiți pentru o perioadă lungă de timp.

Astfel de pantofi bine purtați păstrează în mod evident cel mai clar forma picioarelor purtătorului și, prin urmare, captează esența acestuia. Dar pielea uzată la acea vreme era rareori aruncată dacă putea fi reciclată în altceva.

Încălțămintea, în special, era o marfă scumpă, iar o pereche de pantofi putea costa salariul pe o săptămână pentru un muncitor obișnuit. Așadar, folosirea pantofilor în acest mod reprezenta o cheltuială serioasă, iar folosirea celui mai vechi, mai mic și a unui singur pantof a fost probabil o decizie financiară sănătoasă.

Unde erau ascunși

Multe lucruri, de la păpuși la pisici vii, erau ascunse pentru a alunga răul

Pantofii ascunși se găsesc de obicei în coșuri de fum, șeminee, sub podele, în pod și chiar în jurul ușilor și ferestrelor. De obicei, aceștia sunt găsiți în timpul lucrărilor de renovare a clădirii, mai degrabă decât în timpul construcției acesteia. Unele tipuri de încălțăminte au fost găsite chiar încastrate în pereții tencuiți.

Un exemplu este cel din Devon, unde a fost găsit un pantof plasat în peretele de tencuială al casei la jumătatea distanței până la acoperiș. Interesant este faptul că încălțămintea nu se găsește doar în case. Pantofii au fost găsiți într-o varietate de clădiri, de la barăci, fabrici de bere, fabrici, hoteluri, conace, școli și chiar colegii de prestigiu.

Nici clădirile religioase și ecleziastice nu au scăpat de această superstiție. Pantofi au fost găsiți într-o mănăstire benedictină din Germania și într-o biserică baptistă engleză.

Tradiția are o legătură puternică cu superstiția

Arheologii și istoricii au dezbătut rolul pe care pantofii îl jucau în societate. Un lucru cert este că această tradiție are o legătură puternică cu superstiția. Se crede că, prin ascunderea anumitor obiecte în structura unei clădiri, se spera că acestea vor acționa ca niște ritualuri, pentru a-i proteja pe ocupanți împotriva influențelor întunecate și malefice.

Această tradiție a putut fi datată cel puțin până în perioada „modernă timpurie”, care a început în jurul începutului secolului al XVI-lea. O teorie este aceea că spiritul malefic ar putea fi distras de pantof și ar putea lăsa oamenii în pace.

Iar pantofii mai vechi erau mai buni, deoarece se potriveau mai bine cu proprietarul. Un ghid spiritual recomandă chiar să se folosească pantofi care să atragă vrăjitoarele departe de ocupanți, ținându-i în siguranță. Arheologii au denumit astfel de obiecte „Middens spirituale”, „gunoaie” care încă mai păstrează o utilizare spirituală.

Sursă foto: www.historicmysteries.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre