Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul unui topor vechi de 4000 de ani, dispărut fără urmă. S-a întâmplat în Argeș

Misterul unui topor vechi de 4000 de ani, dispărut fără urmă. S-a întâmplat în Argeș
Misterul unui topor vechi de aproximativ 4000 de ani, descoperit în Argeș, continuă să fascineze și astăzi. Piesa arheologică a dispărut fără urmă acum peste 10 ani.

Misterul unui topor vechi de 4000 de ani, găsit în Valea Mozaicului, care a dispărut în 2009, continuă să intrige și astăzi. Valea Mozaicului din județul Argeș este recunoscută pentru descoperirile arheologice făcute acolo. „Valea Mozacului este o zonă unde s-au făcut descoperiri arheologice din neoliticul timpuriu până târziu în epoca romană. Este o zonă cu densitate mare de descoperiri. Valoroase piese arheologice au fost descoperite în şantierele arheologice pe văile râurilor Mozacu şi Dâmbovnic. Piesele datează de la cumpăna mileniilor V-IV BC şi provin din aşezări de tip tell, definitorii pentru cultura Gumelniţa. 

Aceste piese „argeşene”, clasate în patrimoniul cultural naţional la categoria juridică Tezaur, stau mărturie pentru înaltul nivel de civilizaţie atins de comunităţile preistorice gumelniţene de la finalul epocii pietrei. De exemplu, topoarele de la Teiu şi de la Glavacioc, însemne de rang, piese de prestigiu, sunt dovada stăpânirii unei desăvârşite metalurgii a cuprului. 

Brăţara din valva de scoică Spondylus, originară din mările calde (Mediterana), indică existenţa unor schimburi la distanţă. Cred că aceasta a fost perioada punctului de maxim atins vreodată pe scara civilizatiei de arealul de care sunteţi interesat. Mai mult, cred că tot atunci, aşadar în urmă cu şase milenii, această zonă a atins punctul de maxim în ceea ce priveşte populaţia – am în vedere densitatea aşezărilor (siturile culturii Gumelniţa predomină în peisajul arheologic al zonei Dâmbovnic-Mozacu), pentru că necropolele nu sunt cunoscute”, a spus Dragoş Măndescu, directorul Direcţiei Muzeografie-Patrimoniu din cadrul Muzeului Judeţean Argeş, pentru Adevărul. 

Misterul unui topor vechi de 4000 de ani. A dispărut din colecția celui ce l-a descoperit

Misterul unui topor vechi

Toporul, făcut dintr-o rocă dură, a fost găsit în apa din Valea Mozaicului pe 2 aprilie 1972 de către profesorul Ion Nania. Acesta a pus toporul în colecţia sa de obiecte rare, numai că din 2009, după decesul său, toporul a dispărut fără urmă.  Date fiind forma şi modul cum a fost lucrat toporul, se presupune că acesta i-a aparţinut unui mare şef de trib sau unei persoane de vază.

Regretatul profesor Ion Nania, în monografia sa „Mozăceni, o veche aşezare din fosta ţară Vlaşca”, menţionează că descoperirea, pe Valea Mozacului, a unui toporaş cu gaură pentru introducerea cozii, lucrat din gresie dură, pe care sunt săpate trei cuvinte latine „SVI  MI  PIE” (în traducere: „Pentru mine, cu evlavie”), ar fi „un document mai valoros decât Columna lui Traian”, argumentând că “acest obiect este unicat pentru întreaga arheologie, întrucât arată clar că literele alfabetului getic timpuriu sunt mai “evoluate” decât cele etrusce şi latine, iar citirea se face de la stânga la dreapta, ca şi azi, ceea ce s-a impus la toate popoarele care foloseau alfabetul zis latin, de fapt, alfabetul getic”.  După aprecierea profesorului Nania, toporul ar fi putut reprezenta “certificatul de naştere al romanităţii: geţii timpurii constituiau parte din această romanitate”.

„Toporul datează cu mult înainte de daci” 

Dragoş Măndescu consideră că acel topor nu este în nici un caz geto-dacic, deoarece „moda lor se terminase de mult. Iar dacii aveau alte materiale. Acel topor datează undeva din perioada 3000-2000 înainte de Hristos, nu s-au făcut cercetări amănunţite în acest sens. Toporul datează cu mult înainte de daci. Însă forma comună a piesei şi lipsa informaţiilor legate de contextul arheologic îngreunează o determinare mai exactă. Oricum, toporul nu are nimic de a face cu dacii. În epoca fierului aceste piese rudimentare erau demult apuse. Între Gumelniţa şi daci stau, totuşi, patru milenii şi jumătate”, a încheiat Dragoș Măndescu. 

Foto: Facebook, Consiliul Județean Argeș

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre