Simona Ionescu / Redactor Șef

Morți misterioase și dispariții care încă îi intrigă pe istorici

Morți misterioase și dispariții care încă îi intrigă pe istorici
Aproape în fiecare zi, istoricii și arheologii dezvăluie din ce în ce mai multe secrete ale trecutului. Mai multe mistere încă încurcă cercetătorii după decenii - sau uneori chiar secole - de investigații.

Morți misterioase și dispariții care încă îi intrigă pe istorici. Iată unele dintre cele mai ciudate povești despre decese subite și dispariții misterioase care încă n-au fost dezlegate de istorici.

Mary Celeste

Nava comercială americană Mary Celeste a fost găsită în derivă pe mare pe 5 decembrie 1872, la aproximativ 640 de kilometri est de Insulele Azore din Portugalia, în estul Atlanticului. Nava  a fost interceptată de o altă navă canadiană.

Aceasta transporta o încărcătură aproape plină de butoaie cu alcool industrial, precum și suficientă hrană și apă pentru a rezista multe luni. Dar, una dintre bărcile de salvare de pe nava comercială lipsea și nu exista nici urmă de echipaj, deși lucrurile lor au fost găsite încă în paturi.

Mary Celeste plecase din New York cu destinația Genova, în Italia. Avea 10 persoane la bord: șapte membri ai echipajului și căpitanul navei, soția căpitanului și fiica cuplului de doi ani. Dar nu s-a găsit nici urmă de aceștia.

În 1884, cu câțiva ani înainte ca primele mistere ale lui Sherlock Holmes să apară tipărite, Sir Arthur Conan Doyle a publicat o relatare fictivă, scrisă la persoana întâi, a unui supraviețuitor al unei nave numite „Marie Celeste”. 

În povestea lui Doyle, echipajul a fost ucis de un ucigaș în serie, răzbunător, aflat printre membrii echipajului. Povestea a devenit mai faimoasă decât cazul original și a fost chiar prezentată ca o relatare adevărată în unele ziare, inclusiv în Boston Herald, potrivit unui raport dintr-o ediție din 1913 a revistei The Strand. 

Pirați?

Mai mulți cercetători au speculat că adevărata Mary Celeste a fost abandonată pentru că echipajul se temea de o explozie din cauza vaporilor de alcool, care emanau din butoaiele din cală. Alții speculează că nava a fost atacată de pirații marocani, care au luat oamenii ostatici, dar au lăsat încărcătura.

În 2007, regizorul de documentare Anne MacGregor a sugerat că nava ar fi putut fi abandonată după ce a luat apă pe vreme rea, iar căpitanul a văzut ocazia de a ajunge la pământ într-o barcă de salvare. Dar ocupanții bărcii de salvare păreau pierduți pe mare, în timp ce abandonata Mary Celeste a reușit să iasă din furtună.

Mallory și Irvine pe Everest

La 4 iunie 1924, alpinistii britanici George Mallory și Andrew Irvine au plecat dintr-o tabără înălțată pe partea nordică a Muntelui Everest. Încercau să devină primii oameni care au ajuns pe vârful celui mai înalt munte din lume. 

Au fost văzuți 4 zile mai târziu de un alt membru al expediției lor, urcându-se pe creasta nord-estică a muntelui, la aproximativ 245 de metri pe vârf. Dar apoi, norii s-au năpustit peste creastă și cei doi bărbați nu au mai fost văzuți niciodată.

Istoricii și alpiniștii au speculat de mult timp că Mallory și Irvine ar fi putut supraviețui urcării pe vârful muntelui Everest, la o altitudine de 8.848 metri, dar apoi au decedat în timpul coborârii lor din munte, probabil pe data de 9 iunie 1924.

În 1933, pioletul lui Irvine a fost găsit sus pe munte, confirmând că alpinistii au atins o altitudine de 8.564 m. În 1999, într-o expediție s-au găsit rămășițele lui Mallory, pe fața nordică a Everestului, la o altitudine de aproape 8,230 m. 

Unii alpiniști au susținut că au văzut un alt corp în zonă – posibil cel al lui Irvine – dar, deși descoperirile sunt interesante, întrebarea dacă Mallory și Irvine au ajuns la vârf înainte de a muri rămâne un subiect de dezbatere.

Ultimul zbor al lui Amelia Earhart

Când aviatorul american Amelia Earhart și-a propus să devină prima femeie care va zbura în jurul lumii, ea era deja una dintre cele mai faimoase femei de pe planetă. Cu cinci ani mai devreme, în mai 1932, a devenit cunoscută ca prima femeie care a zburat solo, non-stop, peste Atlantic. 

În 1935, Earhart a făcut primul zbor solo din Honolulu, Hawaii, către Oakland, California. În iulie 1937, un avion îi transporta pe Earhart și pe navigatorul ei Fred Noonan în încercarea lor de a face un tur în jurul lumii. Au dispărut peste Oceanul Pacific și nimeni nu a descoperit ce s-a petrecut.

Rulouri din foietaj cu brânză și ceapă verde

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre