Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost mormântul regelui Tutankhamon cu adevărat blestemat? Ce lucruri incredibile s-au întâmplat

A fost mormântul regelui Tutankhamon cu adevărat blestemat? Ce lucruri incredibile s-au întâmplat
Descoperirea mormântului lui Tutankhamon a fost un moment de emoție globală, dar a aruncat și o umbră întunecată, deoarece au început să se producă o serie de morți misterioase. A fost mormântul regelui blestemat, așa cum se spune?

Asupra mormântului faraonului Tutankhamon, mulți specialiști spun că s-ar fi aruncat un blestem. Cine intră în locul unde acesta își doarme somnul de veci, moare.

Dacă unii se sperie și acum, există și oameni de știință care spun că în mormântul faraonului nu s-ar fi găsit blesteme înscrise, acestea fiind doar niște „baliverne nealterate”.

Blestemul mumiei

Cu toate astea, a rămas în istorie cazul       arheologului britanic Howard Carter și a prietenului său finanțist, George Herbert care împreună cu Lord Carnarvon în anul 1923 au deschis în mod ceremonios camera funerară mult timp ascunsă a faraonului băiat Tutankhamon din Valea Regilor din Egipt.

Două luni mai târziu, Carnarvon a murit, ucis de otrăvirea sângelui în urma unei înțepături de țânțar infectate pe obraz.  Ziarele au speculat că ar fi fost victima „blestemului mumiei„ sau ”blestemul faraonilor”, care ar fi promis moartea oricui ar fi deranjat odihna regilor și reginelor îngropate în vale. Zvonurile au luat amploare după moartea bruscă și timpurie a altor câteva persoane legate de excavarea mormântului lui Tutankhamon.

Există sau nu blestemul lui Tutankhamon? Sursă foto: www.historicmysteries.com

Vinovate să fie toxinele?

Unii teoreticieni care caută o explicație științifică spun că moartea lui Carnarvon ar fi putut fi legată de toxinele din mormântul lui Tutankhamon. Deși s-a demonstrat că unele mumii antice sunt purtătoare de specii de mucegai potențial periculoase, iar pereții mormântului ar fi putut fi acoperiți de bacterii care atacă sistemul respirator, experții resping această ipoteză. Ei susțin că bărbatul ar fi fost bolnav cronic înainte de a pune piciorul lângă mormântul faraonului.

Și Sir Archibald Reed, responsabil cu radiografierea și fotografierea artefactelor, și-a găsit sfârșitul

În același an, playboy-ul egiptean Prințul Ali Fami Bay, care a văzut și el mormântul, a avut o soartă tragică atunci când a fost împușcat de soția sa la Hotelul Savoy.

Arthur Mace, care a fost coautor al relatării deschiderii mormântului împreună cu Howard Carter, a suferit o cădere fizică severă și a fost nevoit să se retragă din activitatea sa în Egipt. În mod tragic, a murit în 1928.

Sir Archibald Reed, responsabil cu radiografierea și fotografierea artefactelor, și-a găsit sfârșitul în ianuarie 1924.

În mod similar, renumitul egiptolog francez Georges Benedict, care a inspectat mormântul, a căzut mortal pe treptele acestuia în 1926.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre