Acum oamenii de știință chiar au descoperit în interiorul satelitului Pământului ceva ce au numit „o structură metalică”. Descoperirea este grea si impresionantă ca dimensiuni.
Mai precis, structura metalică cântărește 2,18 miliarde de kilograme și este îngropată adânc sub bazinul Aitken de la polul sudic al Lunii. Acolo se găsește unul dintre cele mai mari cratere din Sistemul Solar, care, se estimează că s-a format în urmă cu 4 miliarde de ani. Structura metalică descoperită recent în interiorul lunii măsoară peste 300 kilometri în adâncime si 2.000 kilometri în lungime. Studiul care descrie anomalia găsită sub suprafața Lunii a fost publicat in Geophysical Research Letters.
Mai multe teorii au fost lansate
Cercetătorii americani ce au făcut descoperirea caută acum explicații pentru misterioasa apariție. Teoriile lansate sugerează că metalul ar putea proveni de la miezul unui asteroid sau oxizii apăruți în urma cristalizării unui ocean de magmă.
„Una dintre explicațiile pentru această masă adițională este ca metalul de la asteroidul care a format acest crater este încă impregnat în mantaua Lunii”, a explicat autorul-coordonator al cercetării, Peter B. James, de la Universitatea Baylor din Houston, Texas, în cadrul unui comunicat transmis jurnaliștilor de la IFLScience.
Acesta a adăugat că, dacă e să se compare dimensiunea, aceasta ar fi „o grămadă de metal de cinci ori mai mare decât Insula Hawaii”. El a punctat că „aceasta este masa aproximativă detectată de noi”, menționând că toate dimensiunile sunt calculate cu ajutorul tehnicii, la distanță.
Misiunea GRAIL studiază detaliat compoziția Lunii
Descoperirea a fost făcută în cadrul misiunii Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) de la NASA. Aceasta măsoară schimbările din câmpul gravitațional de pe Lună. Datele colectate de această misiune sunt utile pentru a studia compoziția internă a satelitului natural al Pământului. De altfel, imensul bazin Aitken, care e o formațiune unică în Sistemul Solar, a fost intens investigat de-a lungul timpului.
Sursa foto: arhivă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook