Simona Ionescu / Redactor Șef

Papirusuri magice grecești. Cartea de vrăji de acum 2000 de ani

Papirusuri magice grecești. Cartea de vrăji de acum 2000 de ani
Multe papirusuri notabile din Egiptul Antic oferă o privire asupra modului în care era viața pe atunci. Există papirusuri pline de scrieri medicale, științifice, ritualuri funerare și cărți ale morților, înregistrări oficiale și mituri.

Există Papirusul Edwin Smith, Papirusul Ebers, Lista regilor din Torino și Papirusul medical din Londra. Apoi sunt cele care-i învață pe oameni, cum ar fi Papirusurile magice grecești. Această carte antică de vrăji și ritualuri oferă cititorilor cunoștințe magice și ilustrează sincretismul predominant în Egiptul greco-roman.

Papirusurile magice grecești

Papirusurile magice grecești (Papyri Graecae Magicae) sunt o colecție de papirusuri din Egiptul antic greco-roman. Lucrarea este scrisă în principal în greaca veche, dar unele secțiuni sunt scrise în demotică și coptă veche. Paginile papirusurilor conțin liste de ritualuri, vrăji, imnuri și formule care datează între 100 î.Hr. și 400 d.Hr.

Unul dintre cele mai cunoscute texte din papirusurile magice grecești este „Liturghia lui Mithras”. Aceasta este de fapt invocarea zeului Mithras, despre care se spune că dezvăluie

Vrăji, ritualuri și formule antice

Liturghia Mithras este invocarea zeului Helios Mithras, despre care se spune că dezvăluie secretele nemuririi persoanei care efectuează ritualul. Mithras descompune șapte etape prin care sufletul trebuie să urce înainte ca nemurirea să fie dezvăluită.

Dar Papirusurile magice grecești nu reprezintă un singur volum din adâncurile unei arhive antice, ci o serie de texte individuale împărțite în volume.

Fiecare volum al Greek Magical Papyri include mai multe vrăji, ritualuri și formule antice. Există mult mister în jurul textului, deoarece motivul pentru care aceste liste de vrăji și ritualuri au fost create pe parcursul mai multor secole ne este necunoscut astăzi.

O bucată de „literatură subterană”

Ritualuri magice din papisurusi. Sursă foto: www.historicmysteries.com

Unii cercetători cred că Papirusurile magice grecești sunt o bucată de „literatură subterană” care a fost ascunsă într-o perioadă în care textele magice erau arse la începutul arderilor de cărți creștine. Alți cercetători cred că Papirusurile magice grecești sunt bucăți de text create de preoți egipteni din secolele al III-lea sau al IV-lea.

Prima dată s-a aflat despre existența papirusurilor magice grecești la începutul secolului al XIX-lea. O altă secțiune de papirusuri a fost obținută de diplomatul francez Jean-Francois Mimaut și a fost păstrată în Bibliotheque Nationale franceză.

Papirusurile magice grecești arată evoluția, influența și schimbările de limbă care au avut loc în Egiptul greco-roman

Papirusurile magice grecești includ secțiuni în limbile demotică și coptă, care erau etape ale limbii egiptene antice care folosea scrierea hieratică (hieroglife cursive mai degrabă decât picturale) și încorporarea alfabetului grecesc și a literelor suplimentare pe care limba egipteană le-a împrumutat de la limba greacă.

Piatra Rosetta, descoperită în 1799, este scrisă în trei alfabete: demotic, alfabetul grecesc și hieroglifele egiptene.
Papirusurile magice grecești arată evoluția, influența și schimbările de limbă care au avut loc în Egiptul greco-roman. Textul este scris în forme de limbaj care puteau fi folosite atât de vindecători, ritualiști sau mistici greci, cât și egipteni. 

Vrăji  pentru tratarea bolnavilor

Unele vrăji din Papirusurile magice grecești sunt pentru tratarea medicală a bolnavilor. Există vrăji pentru tratarea testiculelor umflate, tusei, migrenelor, mușcăturilor de câine, îndepărtarea otrăvurilor și vraja pentru îndepărtarea unui os blocat în gât.

Alte vrăji sunt mai mult distractive decât orice altceva. În papirusurile magice grecești, există multe vrăji de dragoste, vrăji pentru atracție, vrăji pentru a face o femeie să mărturisească numele bărbatului pe care îl iubește etc. Precum și „ritualul pisicii pentru multe scopuri”, „cerere pentru un oracol de vis”, dar și o serie de vrăji pentru a provoca „somnul rău”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre