Simona Ionescu / Redactor Șef

Praful inteligent, viitorul tehnologiei. Iată la ce poate fi utilizat

Praful inteligent, viitorul tehnologiei. Iată la ce poate fi utilizat
În ultima perioadă s-a tot adus în discuție praful inteligent, dar sunt puțini cei care știu ce este acesta și la ce ne folosește.

Ce este praful inteligent și cât de mult poate schimba viața? Sunt întrebări la care omenirea tot caută răspunsuri.

Praful inteligent, viitorul tehnologiei. Iată la ce poate fi utilizat

Cei care au adus în discuție pentru prima conceptul de praf inteligent au fost celebrii scriitori Stanivlav Lenn și Neil Stephenson. Ulterior, conceptul a fost propus undeva, prin anii 1990, în cadrul unor cercetări prezentate în SUA. Dar ce este acesta?

E vorba de dispozitive wireless care pot fi la fel de mici ca un grăunte de nisip, sub un milimetru cub, în care pot fi integrate nu doar camere video, ci și senzori sau alte forme de transmisie de date. Și nu este vorba de un lucru de domeniu SF, pentru că există deja proiecte sub numele de MEMS (sisteme microelectromecanice).

Unde poate fi aplicat praful inteligent

Specialiștii spun că acest praf inteligent poate fi avea multe aplicații. Deși sunt extrem de mici, firele de praf inteligente pot acoperi suprafețe mari și pot să transmită imagini colectate și procesate de un sistem central. Acesta poate să urmărească condițiile de mediu în sere sau hale de producție.

De asemenea, se pot folosi în gestiunea stocurilor sau a containerelor și, nu în ultimul rând, ar putea revoluționa medicina. „Aflată la granița cu nanotehnologia, printr-o miniaturizare încă și mai accentuată, elementele prafului inteligent capătă alt nume, de nano-boți.

Ori despre acest subiect este deja o mult mai largă literatură, atât speculativă cât și științifică. Evident este vorba de senzori specializați care pot transmite compoziția sanguină direct din marile artere, de mici roboți care pot doza extrem de precis substanțele active direct la locul afecțiunii.

Miniaturizarea dispozitivelor inteligente pot ajuta enorm medicina și calitatea vieții umane, a declarat specialistul în IT”, Eugen Lenghel, pentru o publicație din România. Nu în ultimul rând, o altă utilizare a prafului inteligent ar fi cea a spionării terenului de luptă advers. E important de știut că praful inteligent poate fi doar dezactivat, dar niciodată recuperat sau eliminat din mediu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre