Simona Ionescu / Redactor Șef

Rușii au lichidat un OZN în apropiere de Marea Azov. Primele imagini cu obiectul zburător neidentificat

Rușii au lichidat un OZN în apropiere de Marea Azov. Primele imagini cu obiectul zburător neidentificat
Pe lângă conflictul din Ucraina, rușii mai au treabă și cu obiectele zburătoare neidentificate. Zilele acestea au lichidat un OZN.

Anunțul a fost făcut de Vasili Golubev, guvernatorul regiunii Rostov. Această regiune se învecinează cu Marea Azov, care este legată de Marea Neagră prin strâmtoarea Kerch, un loc strategic pentru ambele părți ale războiului din Ucraina. De la începutul invaziei ruse, regiunea de lângă Ucraina a fost supusă unor bombardamente regulate și unor atacuri cu drone.

Guvernatorul Golubev a anunțat pe canalul său de Telegram că un „obiect de mici dimensiuni în formă de minge” a fost sesizat zburând la o altitudine de aproximativ un kilometru și jumătate pe 3 ianuarie. În condițiile în care obiectul a fost reperat deasupra satului Sultan Sala din districtul Myasnikovsky din regiune, Golubev a declarat că „s-a luat decizia de a-l lichida”, notează Newsweek.com.

„Îi îndemn pe toți să rămână calmi. Pentru a asigura securitatea, toate forțele și mijloacele sunt implicate. Cerul este acoperit de apărări antiaeriene”, a adăugat guvernatorul.

„Un OZN în formă de minge a fost doborât”

Publicația locală de știri Pivyet Rostov susține că „un OZN în formă de minge a fost doborât pe cer”. Pe de altă parte, canalele de Telegram au descris în acea noapte modul în care au funcționat sistemele de apărare aeriană din Rostov. Au apărut și primele imagini cu OZN-ul. Canalul Ostorozhna, Novosti a publicat o înregistrare video care arăta un obiect strălucitor care zbura și apoi explodat pe cer.

„Uite, a mai plecat unul”, se aude în clipul care a fost subtitrat: „un alt videoclip al activității apărării aeriene regionale din Rostov”. Un martor al evenimentului a povestit pentru canalul de televiziune cum „a avut loc o explozie foarte puternică, totul în casă s-a cutremurat. Ne-am dat seama că apărarea aeriană era în acțiune”.

„Fenomenul Tunguska”, primul OZN cunoscut în Rusia

De-a lungul timpului în Rusia au fost mai multe apariții de OZN-uri notabile. Se crede că rușii au început studiul OZN-urilor înaintea americanilor. În anul 1946, inginerul și scriitorul de științifico-fantastic Alexander Kazanțev a emis ipoteza că explozia de la Tunguska din 1908 a fost cauzată de un accident al unei aeronave de origine extraterestră.

O minge de foc a traversat cerul Siberiei în noaptea de 30 iunie 1908. Apoia avut loc o explozie teribilă, urmată de o ploaie de pietre. Scena era apocaliptică: pietrele cădeau din cer, pământul tremura, aerul devenise fierbinte. Tunguzii, un popor nomad ce trăia în această regiune deșertică a Siberiei Centrale, au crezut că mânia zeului Ogdi s-a abătut asupra lor.

Unda seismică s-a simțit pe toată planeta. Praful degajat a format un nor care s-a ridicat până la 20 de kilometri înălțime. Peste 80 de milioane de copaci, pe o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați au ars. În urma lor a rămas, până azi, un cerc sterp.  Seismografele au înregistrat magnitudinea exploziei între 4,5 și 5 pe scara Richter. În ceea ce privește puterea acesteia, a fost de 185 de ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima

În 1947, când a avut loc, la Planetariul din Moscova, a prelegerii-dezbatere intitulată Misterele meteoritului Tunguska (autori – Felix Ziegel și Alexander Kazanțev), aceasta a implicat academicieni, cercetători și jurnaliști. Urmarea a fost organizarea, în 1958 a expediției Academiei de Științe, care a dovedit că explozia obiectului de la Tunguska a avut loc în aer, deasupra solului.

În 1967, primul grup oficial sovietic de studiu al OZN-urilor a organizat o întâlnire la Centrul de Aviație și Cosmonautică din Moscova, cu generalul maior Piotr A. Stoliarov , aflat la conducere și cu adjunctul său, Felix Ziegel. Apoi, comitetul de cosmonautică DOSAAF a invitat grupul să lucreze sub auspiciile sale. Înainte de această întâlnire, Ziegel a publicat un articol în revista „Smena”, care a făcut furori în fosta URSS, iar pentru occidentali a fost dovada faptului că sovieticii erau conștienți de fenomenul OZN.

Rușii, preocupați de OZN-uri înaintea americanilor

„Aceste OZN-uri au fost văzute în toată Uniunea Sovietică; navele au orice formă posibilă, mici, mari, turtite, sferice. Sunt capabile să rămână pe loc în atmosferă sau să meargă cu 100.000 de kilometri pe oră. Se deplasează fără a produce cel mai mic sunet, creând în jurul lor un vid pneumatic care le protejează de arderea în stratosfera noastră.

Navele lor au capacitatea misterioasă de a dispărea și a de reapărea după bunul lor plac. În plus, acestea sunt capabile să ne afecteze resursele de energie, oprind centralele de producere a energiei electrice, stațiile de radio și motoarele noastre, fără ca totuși să le deterioreze permanent. O tehnologie atât de rafinată poate fi doar rodul unei inteligențe care este într-adevăr mult superioară celei a noastre”, nota Ziegel în articolul său.

Sursa foto: Telegram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre