Satul în care peste jumătate de populație este surdă a șocat comunitatea medicală. Explicațiile găsite sunt șocante

Gökova, un sat izolat situat la 725 km de Istanbul, Turcia și cu o populație mică de doar 120 de locuitori, a reușit să șocheze comunitatea medicală. Peste jumătate din populație este surdă, iar problemele de dizabilitate sunt atât de mari, încât limbajul semnelor a devenit principalul mod de comunicare.
„Am învățat să ne bazăm pe limbajul semnelor ca și comunitate, dar orice persoană din afară are dificultăți în a comunica cu noi. Aproape că nu mai sunt oameni sănătoși”, a declarat primarul din localitate, Eyüp Tozn.
„Am patru copii cu dizabilități, iar unul dintre ei are la rândul lui trei copii – toți surzi și muți. Cumnata mea are și ea copii cu dizabilități. Acest sat este complet afectat”, s-a plâns Sati Tozun, o locuitoare din sat.
Cauzele acestei condiții, care afectează mai multe familii, nu sunt cunoscute, dar unii dau vina pe consangvinizare (n.r. unirea unor organisme înrudite în procesul fecundării), având în vedere că zona este atât de izolată încât venirea unor noi locuitori este o raritate.
Alții, însă, susțin că localnicii au fost otrăviți lent, timp de generații, din cauza poluării apei – metale precum fierul și arsenicul, precum și contaminarea chimică din deșeuri industriale fiind asociate cu apariția surdității.
„Cred că nu consangvinizarea este cauza, ci sursele de apă nesănătoase”, a adăugat primarul Tozn.
Un alt localnic, Rahmi Cizin, a observat că „sătenii nu au acces la apă curată” și că „rata dizabilităților aici este foarte mare. Toți au nevoie de îngrijire”.
Misterul din jurul ratei ridicate de surditate din acest sat turcesc apare la mai bine de 10 ani după ce autoritățile australiene au descoperit o comunitate ascunsă în care copiii, născuți din generații succesive de incest, trăiau cu malformații fizice.
Incapabili să vorbească coerent, unii dintre acești copii prezentau trăsături faciale deformate, ca rezultat al faptului că părinții lor erau rude de sânge.
Descoperirea a fost făcută în 2012, când oficialii au descins într-o „tabără ascunsă” dintr-o vale izolată. În acea familie extinsă de 40 de persoane, frați și surori întrețineau relații sexuale între ei, la fel și unchii, mătușile, tații și fiicele – rezultatul tragic fiind nașterea unor copii afectați fizic sau psihic.
Dacă tabăra din sud-vestul orașului Sydney nu ar fi fost descoperită de poliție și de autoritățile de protecție a copilului, este foarte probabil că acei copii născuți cu dizabilități ar fi continuat cercul vicios, întreținând relații între ei și dând naștere unei noi generații de copii cu probleme.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook