Uscătoarele de rufe sunt una dintre principalele surse de poluare cu microfibre în atmosferă, potrivit cercetării efectuate de profesorul Kenneth Leung, director al Laboratorului cheie de stat pentru poluare marină (SKLMP) și al departamentului de chimie de la City University of Hong Kong.
„Odată ce cunoaștem sursa, putem începe să o controlăm folosind metode simple”
Acesta a descris descoperirile ca fiind „esențiale” pentru gestionarea emisiilor de microfibre, despre care se știe că dăunează sănătății umane și mediului. „Odată ce cunoaștem sursa, putem începe să o controlăm folosind metode simple”, a declarat Leung, autorul principal al studiului publicat în revista Environmental Science & Technology Letters.
Ce sunt microfibrele
Microfibrele sunt un grup comun de microplastice, adică bucăți de plastic cu o lungime mai mică de 5 mm. În timpul spălării și uscării, frecarea face ca materialele să se desprindă de aceste fibre.
Din cauza dimensiunii lor mici, multe dintre ele alunecă prin filtrele din uscătoarele de rufe și sunt eliberate în mediul înconjurător, fiind găsite în apă, alimente și chiar în placenta copiilor nenăscuți. Aceste mici particule de plastic au fost găsite chiar și în cele mai îndepărtate regiuni, de la Arctica până la cele mai înalte niveluri ale troposferei Pământului.
Bumbacul poate fi digerat de animale „și se descompun în mediu relativ repede”
Cercetătorii au uscat la tambur haine din poliester și bumbac în cicluri separate de 15 minute și au măsurat câte microfibre au fost eliberate prin aerisire. În timp ce materialele naturale, cum ar fi bumbacul, eliberează și ele fibre, acestea pot fi digerate de animale și „se descompun în mediu relativ repede”, a declarat Leung. Echipa a estimat că între 90 și 120 de milioane de microfibre sunt produse și eliberate anual în aerul exterior de fiecare uscător.
„Aceste sisteme de filtrare elimină în mod eficient cea mai mare parte a microfibrelor din rufe”
Cu ajutorul imprimării 3D, Leung și colegii săi au proiectat filtre simple care împiedică dispersarea microplasticelor din mașinile de spălat și sunt în curs de proiectare a unui sistem similar pentru uscătoarele de rufe cu tambur. „Aceste sisteme de filtrare elimină în mod eficient cea mai mare parte a microfibrelor din rufe”, a spus el. Cu toate acestea, încă nu este clar unde ar ajunge aceste microplastice atunci când filtrele au fost curățate.
„Producătorii trebuie să facă textile și îmbrăcăminte care sunt mai rezistente la uzură”
„Dacă oamenii pur și simplu pun aceste fibre în coșul de gunoi, o parte din fibre vor fi eliberate înapoi în aer. Sugerăm ca particulele să fie colectate într-o pungă”, mai spune specialistul. Chiar dacă montarea acestor filtre este „posibilă”, după cum spune Leung, microfibrele vor fi în continuare omniprezente până când industria de îmbrăcăminte va folosi țesături mai ecologice.
„Producătorii trebuie să facă textile și îmbrăcăminte care sunt mai rezistente la uzură”, a declarat Danyang Tao, un doctorand la SKLMP. Leung speră că cercetarea va contribui la „ridicarea alarmei și la declanșarea mai multor inovații” pentru a aborda problema.
Microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator
Microfibrele sunt inhalate și ingerate de oameni și animale în fiecare zi. Se știe că aceste materiale plastice dăunează faunei sălbatice, iar studiile încep să descopere consecințele dăunătoare pentru sănătate pe care le au asupra oamenilor. În 2021, oamenii de știință au descoperit că microplasticele au provocat daune celulelor umane în laborator. Aceste fibre minuscule au fost, de asemenea, legate de inflamația intestinală și de alte probleme intestinale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook