În timp ce majoritatea exploziilor durează doar câteva milisecunde, au existat cazuri rare în care au fost descoperite semnale de radio misterioase care se repetă. Astronomii nu sunt încă siguri de cauzele lor și opiniile variază.
O colaborare între unul dintre cele mai bune observatoare ale lumii, Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) și un radiotelescop de ultimă generație situat la Dominion Radio Astrophysical Observatory (DRAO) din British Columbia, Canada a găsit dovezi ale existenței a 25 de noi FRB-uri repetate, care au fost detectate între 2019-2021. La această descoperire au lucrat astronomi și astrofizicieni din Canada, SUA, Australia, Taiwan și India.
Ajung pe Pământ
Din cauza naturii lor misterioase, niciuna dintre teoriile sau modelele propuse până în prezent nu poate explica pe deplin toate proprietățile exploziilor sau ale surselor. În timp ce se crede că unele sunt cauzate de stelele neutronice și găurile negre (atribuibile densității de energie ridicată din mediul lor înconjurător), altele continuă să sfideze clasificarea.
Din acest motiv, persistă alte teorii, de la pulsari și magnetari până la GRB-uri și comunicații extraterestre. Din cele peste 1.000 de FRB-uri detectate până în prezent, doar 29 au fost identificate ca fiind de natură repetitivă. Mai mult, s-a constatat că aproape toate FRB-urile repetitive se repetă în mod neregulat. Singura excepție este FRB 180916, descoperit de cercetătorii de la CHIME în 2018 (și raportat în 2020), care pulsează la fiecare 16,35 zile.
„Putem măsura poziția pe cer a exploziei radio rapide și măsurarea dispersiei până la o anumită precizie”
După cum a declarat Ziggy Pleunis, cercetător postdoctoral Dunlap și autor principal, pentru Universe Today, fiecare FRB este descris de poziția sa pe cer și de o cantitate cunoscută sub numele de Măsura Dispersiei (DM). Aceasta se referă la întârzierea în timp de la frecvențele înalte la cele joase, cauzată de interacțiunile exploziei cu materialul pe măsură ce călătorește prin spațiu.
„Putem măsura poziția pe cer a exploziei radio rapide și măsurarea dispersiei până la o anumită precizie care depinde de designul telescopului utilizat. Algoritmul de grupare ia în considerare toate exploziile radio rapide pe care telescopul CHIME le-a detectat și caută grupuri de FRB care au poziții pe cer și măsuri de dispersie consistente în limitele incertitudinilor de măsurare.
Apoi facem diverse verificări pentru a ne asigura că exploziile dintr-un cluster provin într-adevăr de la aceeași sursă”, a declarat Pleunis.
„Doar aproximativ 2,6 la sută din toate exploziile radio rapide pe care le descoperim se repetă”
Cu ajutorul acestui nou algoritm, colaborarea CHIME/FRB a detectat 25 de noi surse repetitive, aproape dublând numărul disponibil pentru studiu. În plus, echipa a observat câteva trăsături foarte interesante care ar putea oferi informații despre cauzele și caracteristicile lor.
„Atunci când numărăm cu atenție toate exploziile radio rapide și sursele care se repetă, constatăm că doar aproximativ 2,6 la sută din toate exploziile radio rapide pe care le descoperim se repetă. (…) Prin urmare, nu putem exclude faptul că sursele pentru care am văzut până acum doar o singură explozie vor prezenta în cele din urmă și explozii repetate. Este posibil ca toate sursele de explozii radio rapide să se repete în cele din urmă, dar că multe surse nu sunt foarte active.
Orice explicație pentru exploziile radio rapide ar trebui să fie capabilă să explice de ce unele surse sunt hiperactive, în timp ce altele sunt în mare parte liniștite.”, spune specialistul. Aceste constatări ar putea contribui la informarea viitoarelor studii, care vor beneficia de radiotelescoapele de generație următoare care vor deveni operaționale în anii următori.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook