Simona Ionescu / Redactor Șef

Sindromul Havana e încă un mister. În ambasada SUA din Cuba, toți angajații -diplomați și agenți CIA – s-au îmbolnăvit

Sindromul Havana e încă un mister. În ambasada SUA din Cuba, toți angajații -diplomați și agenți CIA – s-au îmbolnăvit
Misterul din ambasada SUA în Cuba nu a fost dezlegat. Poate că da, dar publicul nu a fost informat. Pare că este un atac cu ultrasunete, dar nu a fost confirmat. Angajații ambasadei s-au îmbolnăvit în masă din pricina unor zgomote. A fost numit Sindromul Havana.

Un mister în care au fost implicate serviciile secrete ale SUA. În decembrie 2016, angajații ambasadei SUA din Cuba s-au îmbolnăvit. Sufereau de greață, dureri de cap și amețeli. Victimele au susținut că simptomele au fost declanșate de un zgomot ciudat pe care îl auziseră la casele lor sau la camerele de hotel.

Sindromul Havana a rămas un mister

Sindromul Havana a rămas un mister pentru opinia publică. În decembrie 2016, un ofițer CIA a făcut o cerere de verificare la biroul de sănătate al Ambasadei Americane din Havana. Suferea de greață, dureri de cap și amețeli. Zile mai târziu, alți doi ofițeri CIA au raportat afecțiuni similare.

Până la sfârșitul anului 2018, numărul a crescut la 26 de americani și 13 canadieni. Ei spunea că se confruntă cu greață, pierderea auzului, vertij, sângerări nazale și probleme de concentrare. În toate cazurile, victimele au susținut că simptomele au fost declanșate de un zgomot ciudat pe care îl auziseră la casele lor sau la camerele de hotel.

O persoană a spus că zgomotul era puternic. Un altul a descris „un fascicul de sunet, care a apărut în camerele lor”. Unii au insistat că zgomotul seamănă mai mult cu niște bile care se rostogolesc de-a lungul podelei.

Medicii de la Universitatea din Pennsylvania, care au examinat unele dintre victime, au diagnosticat simptome asemănătoare unei contuzii, dar nu au găsit semne că ar fi suferit contuzii.

A fost implicat guvernul cubanez?

Anchetatorii s-au gândit că guvernul cubanez ar fi de vină. Cubanezii au negat vehement că sunt responsabili. A fost un nou tip de armă? CIA susține că nu cunoaște nici o armă care ar putea provoca aceste simptome. O teorie susține că o pereche de dispozitive de ascultare ascunse, plasate prea aproape una de cealaltă de agenții cubanezi ar fi putut produce din greșeală o astfel de reacție. Dar FBI nu a găsit nici o dovadă care să justifice acest argument.

Înregistrările sunetelor unor victime nu au făcut decât să mărească misterul. Doi oameni de știință care au studiat înregistrările cred că au captat sunetul greierilor masculi în perioada de reproducere. Unul dintre oamenii de știință, Alexander Stubbs de la Universitatea din California, Berkeley, spune că insectele sunt incredibil de puternice. „Îi auzi din interiorul unui camion diesel care merge 40 de mile pe oră pe autostradă.” Cu toate acestea, oamenii de știință nu aveau idee de ce sunetele ar putea duce la îmbolnăvirea oamenilor.

Stresul pare să fie de vină

Poate că erau doar nervi, au spus medicii. Cuba este un post de mare amenințare și de mare stres, a declarat un fost oficial al ambasadei. Diplomații sunt avertizați că vor fi supravegheați. Vor fi dispozitive de ascultare în casă, probabil în mașină.

Însă s-a întâmplat și în China. În mai 2018, un american de la consulatul din Guangzhou a fost diagnosticat cu aceeași boală misterioasă. În cele din urmă, 15 americani au fost evacuați.

În timp ce cauza aparentă a acestor leziuni cerebrale este încă un mister, consecințele sunt clare.

Americanii și-au îndepărtat 60% din diplomații lor din Cuba și au expulzat 15 diplomați cubanezi din Washington, DC. Sunetele misterioase pot fi primele fotografii ale unui nou tip de război rece. Aceste mistere nerezolvate pot fi ușor explicate de știință.

Ce explicații au oamenii de știință

Medicii, oamenii de știință, agenții de informații și oficialii guvernamentali au încercat cu toții să afle ce cauzează „sindromul Havanei”. O boală misterioasă care a lovit diplomații și spionii americani. Unii îl numesc un act de război, alții se întreabă dacă este o formă nouă și secretă de supraveghere.

De multe ori a început cu un sunet, pe care oamenii s-au străduit să îl descrie. „Bâzâitul”, „șlefuirea metalului”, „țipăturile străpungătoare” au fost cele mai bune pe care le-au reușit. O femeie a descris un zumzet scăzut și o presiune intensă în craniu. Altul a simțit un puls de durere. Cei care nu au auzit un sunet, au simțit căldură sau presiune.

Unii o văd ca pe o boală psihologică, alții o armă secretă. Dar o urmă crescândă de dovezi s-a concentrat asupra microundelor ca fiind cel mai probabil adevăratul vinovat.

În 2015, relațiile diplomatice dintre SUA și Cuba au fost restabilite după decenii de ostilitate. Dar în decurs de doi ani, sindromul Havanei aproape că a închis ambasada, deoarece personalul a fost retras din cauza îngrijorărilor pentru bunăstarea lor.

Sinderomul Havana a devenit un fenomen în lumea diplomației

Expertul în sociologie medicală, Dr. Robert Bartholomew, este convins că este un caz de înșelăciune în masă. El este co-autor alături de Robert Baloh al cărţii – Sindromul Havanei: „Havana Syndrome: Mass Psychogenic Illness and the Real Story Behind the Embassy Mystery and Hysteria”.

Boala inexplicabilă, înregistrată pentru prima dată în Cuba , s-a răspândit de atunci în ambasadele SUA din întreaga lume (și, de asemenea, în unele canadiene), cu 130 de cazuri raportate. Simptomele includ pierderea auzului, dureri de cap severe, probleme de memorie, amețeli și leziuni cerebrale, scrie Daily Mail, citat de evz.ro.

Sociologul şi jurnalistul american în domeniul psihologiei medicale Robert Bartholomew, de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă), a explicat în carte cum s-ar fi propagat această pretinsă boală misterioasă în rândul diplomaţilor americani din întreaga lume la cinci ani de la apariţia unor simptome inexplicabile la angajaţi ai ambasadei americane din Cuba, în 2016.

„Dovezile indică în mod covârșitor isteria în masă, sau așa cum este menționată în mod obișnuit de oamenii de știință – boala psihogenă în masă. Sindromul Havanei este rezultatul unor oficiali guvernamentali incompetenți și ai unei științe proaste. Aș merge atât de departe încât să-l redenumesc Sindromul Havana Iluzie – credința absurdă, ca urmare a dovezilor persistente contrare, că diplomații sunt vizați cu o armă energetică”, susține Bartholomew.

Sursa: bbc.com, 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre