Furtuna geomagnetică de nivel G4 din luna Mai nu a fost una singulară. La momentul respectiv, furtuna a primit calificativul G4 la nivel global, adică al doilea cel mai înalt nivel Ultima de acest fel a fost acum 18 ani. La doar câteva luni distanță, Pământul a fost lovit de o nouă furtună solară, iar acest fenomen a provocat dureri de cap oamenilor.
Potrivit Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică (NOAA), furtuna geomagnetică a avut o intensitate maximă luni, în urma unei serii de erupții solare puternice. NOAA a înregistrat pentru prima dată condiții de furtună din clasa G4 luni, în jurul orei 11:00 EDT, furtuna slăbind ulterior. Se preconizează că o furtună moderată de clasă G2 va persista până miercuri.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Durerile de cap severe, provocate de furtuna geomagnetică
Furtunile geomagnetice G4 precum cea detectată luni pot avea efecte adverse asupra sateliților, rețelelor electrice și sistemelor de comunicații radio. În afară de acestea, oamenii au fost și ei afectați, foarte mulți acuzând dureri severe de cap.
În timpul furtunilor magnetice puternice, oamenii pot simți dureri de cap, slăbiciune, creșteri ale presiunii și pot avea insomnie. Oamenii de știință atribuie acest lucru faptului că, atunci când câmpul magnetic fluctuează, fluxul sanguin capilar încetinește și apare lipsa de oxigen a țesuturilor.
Oamenii de știință avertizează că este doar începutul
Activitatea solară este una accentuată în această perioadă. Centrul de predicție a vremii spațiale de la NOAA măsoară furtunile geomagnetice pe o scară de la G1 (minor) la G5 (extremă).
Furtunile geomagnetice puternice apar mai des în timpul perioadei de activitate de vârf în ciclul de 11 ani al soarelui, cunoscut sub numele de maxim solar. Maximul solar al ciclului actual a fost inițial prezis să înceapă în 2025, dar unii cercetători bănuiesc că perioada ar putea să fi început deja.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook