Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce este migrena și cum vă dați seama că nu e o durere banală de cap

Ce este migrena și cum vă dați seama că nu e o durere banală de cap
Este important să știți ce îți provoacă des durere de cap  pentru a  putea primi tratamenul corespunzator. În mai multe studii și statistici, 80% din  cei care au avut istoric recent de durere considerată  durere sinusala, dar fără semne reale de  infecție, aveau de fapt migrenă .

Migrena. Când aveți dureri de cap tot mai dese, iar medicamentele nu-și fac efectul, trebuie să mergi la medic pentru un control amănunțit și pentru tratament adecvat. Este foarte important să primește un diagnostic și ulterior soluția care să ducă la dispariția acestor simptome care te deranjează.

Ce este migrena

Migrena este un tip de cefalee primară – adică nu este dată de o altă boală -, pe care pacienții o descriu ca fiind unilaterală – pe o singură parte a capului, pulsatilă (zvâcnește), de intensitate severă, asociată cu fonofobie și fotofobie – deranjează zgomotul și/sau lumina și poate fi acompaniată de greață sau vărsături. Migrena netratată durează între 4 ore și 3 zile și poate fi precedată cu 20-60 de minute de aură – care poate fi sub forma vederii unor luminițe sau linii “în zig-zag”, sau amorțeli. Există și forme mai rare de migrenă cum sunt cea hemiplegică, retiniană sau bazilară, care pot fi confundate cu un accident vascular, iar în cazuri foarte rare chiar poate determina un accident vascular cerebral. Cefalee (secundară) poate apărea și în afecțiuni ale vezicii biliare, ale coloanei cervicale, sau în patologii foarte grave – hemoragia subarahnoidiană, meningita, etc.

Ce diferență este între clasicele dureri de cap și migrene

Deși unii oameni folosesc termenul de migrenă pentru a descrie orice durere de cap intensă, acest lucru nu este adevărat. Migrena, deși este o afecțiune frecventă – afectează aproximativ 18% dintre femei și 6% dintre bărbați -, nu este cea mai frecventă formă de cefalee (durere de cap), aceasta fiind cefaleea de tensiune. Aceasta apare în cursul unui an la aproximativ 40% din populație și nu trebuie confundată cu durerea de cap dată de hipertensiunea arterială. Cefalee de tensiune este dată de tensionarea musculaturii din jurul capului și al gâtului – pacienții o descriu ca pe o bandă care se strânge în jurul capului.

Sursa: doctorulzilei.ro

 

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre