Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucrurile neștiute despre învingătorii cancerului. Onco-Yoga le-a ajutat pe aceste femei să lupte cu boala

Lucrurile neștiute despre învingătorii cancerului. Onco-Yoga le-a ajutat pe aceste femei să lupte cu boala
Diagnosticul cel mai dur: cancer. Percepția generală este că un astfel de rezultat medical înseamnă automat o condamnare la moarte. Din fericire, medicina a făcut mari progrese, iar multe dintre cancere au ajuns să fie tratate cu succes, fie total, intrând în remisie, fie ca o boală cronică, ținută sub control. Totodată, cel mai important aspect în această experiență, care determină deseori dacă ea are sau nu un final fericit, este puterea psihică de a lupta.

Frica, stresul, anxietatea, disperarea, renegarea… Sentimente care inundă mintea unui pacient diagnosticat cu cancer. Ce putere mai are un om să lupte, dacă în mintea lui răsună gândul că totul e în zadar? Din fericire, statisticile arată că lucrurile au evoluat într-un sens pozitiv pentru pacient în ultimii ani, noile terapii cu citostatice și biologice fiind mult mai performante și cu rezultate evident mai bune.

Onco-Yoga la Centrul Oncologic Sfântul Nectarie din Craiova

Teama, însă, poate face pacientul să vadă jumătatea goală a paharului, în loc de cea plină, și să pornească din start cu gândul că el nu va reuși să învingă boala. Astfel apăr rețineri în a urma tratamentele prescrise, în a ține regimul recomandat sau în a se mobiliza pentru a-și ajuta organismul să se vindece. Pentru a evita asta, medicii oncologi și-au dat mâna cu psihologii și au compus un program numit onco-Yoga.

Echipa medicală „Sfântul Nectarie”, Craiova.

Aflat în plină desfășurare la centrul oncologic Sfântul Nectarie din Craiova, sub îndrumarea soților Ramona și Michael Schenker, el – oncolog, ea – psiholog, pacienții au parte și de vindecare sufletească. Programul este în totalitate gratuit, iar pacienții care urmează cursurile au lăsat testimoniale extrem de emoționante despre eficiența onco-Yoga. Am selectat două dintr-o mare de povești, toate relatate într-o vibrație foarte pozitivă.

Emilia, cancer la stomac: „Îmi era frică să dorm pe burtă”

Pentru Emilia, lupta cu boala a început în 2019. Datorită tehnicilor de yoga medicală, aceasta are mult mai multă încredere în ea și este convinsă că va reuși să fie un om împlinit.

„Mă numesc Emilia. În anul 2019, în luna noiembrie, am fost operată de cancer la stomac…mai bine zis nu mai am stomac. În anul 2020, luna ianuarie, am inceput chimioterapia in clinica „Sf Nectarie” din Craiova, unde am întâlnit un om minunat, doctor Michael Schenker, și o întrega echipă de medici și asistenți care fac tot posibilul ca noi bolnavi de cancer sa ne simtim bine. Fiind pacienta clinicii, doamna Ramona Schenker, care acum este o ,,cloșca” pentru noi, ne-a propus să facem yoga medical. Am inceput gimnastica cu 5 fete, acum un an si 6 luni, iar în prezent familia noastră s-a mărit și suntem 27. La început imi era frica sa dorm pe burta, mergeam cocoșata pentru că daca incercam sa ma îndrept mi se părea că se rupe operatia. Datorita tehnicilor de yoga medicală folosite de doamna doctor Ramona Schencher am ajuns, la 58 de ani, sa fiu flexibilă ca la 20. Am invatat cum sa expir si sa inspir corect și asta ma ajuta foarte mult in momentele in care nu sunt bine. (…) Acum sunt pe tratament imuno si chimioterapie pentru parenchin pulmonar cu necroze in bronhii si merg la yoga medical pentru că minutele de relaxare de la începutul orei in care ne vizualizam corpul si eliminăm in gând ce este bolnav in corp, ascultând muzica de relaxare si pe doamna Ramona Schenker care ne ajută să ne scăpăm corpul din cap până în picioare, eliminând tot ce este rau in corp”, spune Emilia.

Psihologul Ramona Schenker ajută pacienții să lupte cu boala printr-o terapie dovedită ca fiind eficientă.

Ileana, cancer mamar cu metastaze osoase: „Trăiam cu teama că o să-mi rup oasele”

„Ma numesc Ileana si sunt diagnosticata cu cancer mamar cu metastaze, fara numar, osoase. Ajunsesem sa-mi fie teamă ca nu cumva sa-mi frang vreun os si din aceasta cauza nu mai miscam aproape deloc. Am primit o invitatie a Ramonei Schenker de a participa la o sedinta/clasa de yoga. Am onorat invitatia din curiozitate. Am intalnit acolo alte 5 paciente. Mi-a placut ce am facut si simtit atunci, acolo si am participat si la urmatoarea clasa, la urmatoarea si s-au facut 2 ani de cand practic onco yoga cu Ramona. Acum pot sa ma aplec, sa ma rasucesc, am invatat tehnici de respuratie, de relaxare. Si am ajuns sa particip la 2-3 clase pe saptamana si in compania a 20-24 de practicanti. Astazi, sunt multumita de oasele mele, de ce pot face si mai ales de ce simt. Multumesc Ramonei ot curajul de a introduce yoga in programul  Clinicii Sf. Nectarie. Multumesc acestei familii minunate, familia Mike si Ramona Schenker pt tot ce mi-au oferit, in afara tratamentului specific: consiliere pshiologica de grup si inviduala, timp de relaxare impreuna cu alti pacienti, instruire in relatia mea cu cancerul meu. Sunt unul din pacientii care de 8 ani a invatat sa traiasca o viata calitativ buna si asta datorita programelor oferite de aceasta clinica, de acesti oameni minunati, Ramona si Mike Schenker. Vă iubesc și mă simt iubita de voi”, este povestea Ilenei.

La Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie din Craiova, chiar dacă face parte din sectorul privat al Sănătății, pacienții nu plătesc nimic, toate tratamentele medicale fiind decontate de CNAS. Programele de terapie sunt susținute din bunăvoința soților Shenker și a oamenilor cu suflet mare, care aleg să facă donații.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre