Doliu în teatrul și cinematografia din România. Un alt mare actor ne-a părăsit la vârsta de 87 de ani.
Lumea artistică, din ce în ce mai săracă. Am mai pierdut un mare actor
Soțul celebrei regizoare Cătălina Buzoianu, actorul Papil Panduru, ne-a părăsit. La 87 de ani, a plecat la dreapta Domnului, lăsând în urmă lacrimi și regrete adânci. Anunțul decesului a fost făcut de reprezentanții Teatrului Mic. Pe pagina de socializare, fiica lui Papil și a Cătălinei Buzoianu a postat o fotografie și a scris un comentariu dureros.
„Ultima fotografie cu Tata de ziua lui, pe 13 Octombrie 2021. S-a stins învins de boală, ieri după-masă, la ora 13”, a notat Velica Panduru pe pagina sa.
Va fi înmormântat pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu
Papil Panduru a fost unul dintre marii actori ai României, care a jucat în nu mai puțin de 80 de filme și piese de teatru. Cu doar doi ani în urmă, la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România, acesta a primit o distincție importantă. E vorba de Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. Marele artist va fi dus pe ultimul drum miercuri, de la ora 13.00, pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu.
Cine a fost Papil Panduru
Actorul a văzut lumina zilei pe data de 13 octombrie 1934 în localitatea Menţii din Jos, judeţul Gorj. Acesta a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, alături de monștri sacri ai cinematografiei românești, precum Gheorge Dinică, Marin Moraru sau Dorina Lazăr.
Pe scena Teatrului Mic a jucat alături de cei mai mari actori ai României
20 de ani actorul a fost văzut pe scena Teatrului Mic din București, strălucind în spectacole precum „Cum gândeşte Amy” de David Hare, regia Cătălinei Buzoianu (premiera în 2005), „Furtuna” de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu (2009) şi spectacolul „Primăvara doamnei Stone la Roma”, dramatizare de Martin Sherman după romanul omonim al lui Tennessee Williams, în regia Lianei Ceterchi (premiera 2012).
Pe scena Teatrului Mic, condus de scriitorul Dinu Săraru în anii 1970 și 1980, Papil Panduru a jucat alături de cei mai mari actori ai noștri, de la Valeria Seciu, Leopoldina Bălănuță, George Constantin, Ștefan Iordache, Mitică Popescu la Olga Tudorache, Dan Condurache, Dinu Dinvale și mulți alții.
În ce filme a strălucit
Printre cele mai importante filme unde a fost văzut sunt „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (regia Dan Piţa, 1980), „Ştefan Luchian” (regia Nicolae Mărgineanu,1981), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1982), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1982).
De asemenea, a fost extraordinar în „Mircea” (regia Sergiu Nicolaescu, 1988), „Casa din vis” (regia Ioan Cărmăzan, 1991), „Doi haiduci şi-o crâşmăriţă” (regia George Cornea, 1992), „Terente – regele bălţilor” (regia Andrei Blaier, 1995), „Omul zilei” (regia Dan Piţa, 1997), „Corul pompierilor” (regia Cristian Mungiu, 2000).
Papil Panduru a fost remarcabil și în peliculele „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură” (regia Sinişa Dragin, 2001), „Maria” (regia Călin Peter Netzer, 2003), „Examen” (regia Titus Muntean, 2003), „Italiencele” (regia Nap Toader, 2004), „Detaşamentul orb” (regia Vlad Feneşan, 2014), „Aniversarea” (scenariul şi regia Dan Chişu, 2017).
Fantastic în spectacole de teatru pentru televiziune
Totodată, Papil Panduru a jucat şi în spectacole de teatru pentru televiziune. E vorba de „Povestea Unirii” de Tudor Şoimaru (regia Eugen Todoran), „Marea Unire” de Dumitru Chirilă (regia artistică Eugen Todoran, 1986), „Jocul ielelor” de Camil Petrescu (adaptare pentru televiziune realizată de regizorul Dan Necşulea, 1987), „Trenul din zori nu mai opreşte aici” de Tennesee Williams (regia Cătălina Buzoianu, 1993).
Actorul Papil Panduru și soția sa, regizoarea Cătălina Buzoianu au fost niște vârfuri ale teatrului românesc, foarte apreciați și respectați de public.
Sursă foto: fanatik, gandul
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook