Marele actor Dorel Vișan și cele două încercări teribile din viața sa. „Eu am avut cu nevasta-mea o relaţie specială. E moartă de 30 de ani”

Marele actor Dorel Vișan și cele două încercări teribile din viața sa. „Eu am avut cu nevasta-mea o relaţie specială. E moartă de 30 de ani”
Dorel Vișan este unul dintre cei mai apreciați și iubiți actori din „generația de aur” a teatrului și filmului românesc. Are 84 de ani și o viață pe care acum o trăiește în mijlocul naturii.

Însă viața marelui actor Dorin Vişan a fost destul de încercată de-a lungul timpului. A povestit în interviuri despre două mari cumpene pe care le-a traversat, dar care și-au pus amprenta asupra sufletului lui.

Dorel Vișan a vorbit despre iubirea vieţii sale, Mali, soția care a murit în urmă cu trei decenii şi pe care nu a uitat-o nici acum. Nu s-a mai căsătorit niciodată, deși a avut la un moment dat o relație de mai mulți ani. A mărturisit că, în tradiția sa de țăran ardelean, nu încape o a doua femeie după ce ai încheiat o căsătorie.

Actorul a povestit în emisiunea „Legendele cu Dan Negru“: „Eu am avut cu nevasta-mea o relaţie specială. E moartă de 30 de ani şi nu mi-am putut imagina că eu aş putea să mă recăsătoresc, deşi am stat cu cineva mulţi ani. N-am mai simţit pentru că tot copilăria şi satul m-a format aşa. Acolo dacă te căsătoreai, aia nu se mai desfăcea”. El a recunoscut că, fără soţia sa, el nu ar fi devenit faimos: „Ea mă împingea. Mergeam seara, după spectacol, la gară. Ceilalţi colegi treceau drumul la restaurantul Opera. Şi eu mergeam la gară şi îi spuneam: «Mă, fată, m-am săturat». Iar ea îmi spunea: «Auzi, du-te după glorie!» Aşa îmi spunea”.

Cum s-a vindecat actorul de o boală gravă

Cu ani în urmă, actorul clujean a povestit pentru Formula AS că a trecut printr-o problemă gravă de sănătate. Făcuse o hepatită virală și ficatul era destul de afectat. Medicii nu i-au dat de cap. În acea perioadă a cunoscut un medic mai tânăr, care l-a orientat spre medicina naturistă şi spre alte metode de tratament, care ţin de medicina complementară. Dorel Vișan spunea că aşa a ajuns să îşi pla­nifice singur vindecarea, iar acum este un om vindecat.

“Eu aşa am procedat, şi mi-am planificat ca în 3 săptămâni să scap de viruşii care mi-au atacat ficatul şi aşa a fost, în 3 săptămâni n-a mai fost nici un virus. După alte 3 săptămâni au venit din Scoţia rezultatele analizelor făcute la un laborator specializat în asemenea boli, şi scria negru pe alb: virus hepatic nedetectabil.

Doctoriţa alopată care mă îngrijea m-a întrebat ce am făcut şi i-am spus că mi-am planificat vindecarea. Am spus că vreau ca atunci aşa să fie şi aşa a fost. Asta înseamnă să pla­nifici mental: vreau ca atunci să fie aşa şi aşa va fi.

Aşa­dar, dacă-ţi impui şi bagi un program în creier, pro­gramul acela chiar funcţionează. Asta este ceea ce nu înţeleg occidentalii şi medicina alopată, din păcate. Ei râd de chestia asta, dar eu am mai vorbit şi cu alţi oameni care mi-au spus că instinctiv au procedat aşa, adică şi-au imaginat vindecarea şi chiar s-au vindecat. Şi eu m-am trezit cu ficatul vindecat”, a spus Dorel Vişan.

Senatorul melcilor, rolul cu care a rămas în conștiința românilor 

Două roluri sunt de neuitat, de fapt nestematele carierei sale artistice. În anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul „Moromeţii”. A fost o distribuție care a strălucit, în frunte cu Victor Rebengiuc în rolul lui Ilie Moromete.

Apoi, în 1995, Mircea Daneliuc l-a distribuit în rolul senatorului Vârtosu din filmul „Senatorul melcilor”. Rol principal, interpretat magistral. Pentru prestaţia din film a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franţa.

În cei 35 de ani de activitate la  Teatrul  Național „Lucian Blaga” din Cluj, Dorel Vișan a creat peste 40 de roluri memorabile. Timp de 7 ani a fost și directorul acestui teatru.

A fost, de asemenea, profesor universitar de actorie, este doctor în Arte și membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor al mai multor volume de poezie.

40 de întrebări puse de Denise Rifai marelui actor

Dorel Vișan are trei fii și mai mulți nepoți. Duminică, de la 22.30, în emisiunea lui Denise Rifai, marele actor va dezvălui în fața publicului o serie de aspecte ce țin de viața sa din spatele cortinei și al reflectoarelor.

 “Cine este cel mai mare: Florin Piersic sau Dorel Vișan?”. “Ați fost vreodată personaj negativ  și  în viața reală?”. “L-ați iertat pe Ion Caramitru?”. “Sunt cuvintele cea mai puternică armă pe care o aveți?”. “Cât timp ați mers la psiholog ca să scăpați de personajul lui Ion Creangă?”. “De ce nu v-ați mai căsătorit niciodată?”. “Sunteți prea bun pentru telenovele?”. “V-ați îndoit vreodată de vocația dumneavoastră?”.

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările interviului, la care marele actor Dorel Vișan va răspunde în cadrul ediției “40 de întrebări cu Denise Rifai” de la ora 22:30, la Kanal D.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre