Margareta Pogonat, o actriță care a suferit în dragoste

Margareta Pogonat, o actriță care a suferit în dragoste
Margareta Pogonat a fost o mare artistă. Avea talent, dar sensibilitatea și discreția ei au ajutat-o să facă o carieră de excepție. A suferit în dragoste, dar spectatorii nu au văzut asta niciodată.

Margareta Pogonat a cucerit publicul pentru interpretarea din filmul ”Actorul și sălbaticii”, în care a jucat alături de Toma Caragiu. Ați văzut-o și în seriile de succes ”Pistruiatul” și ”Lumini și umbre” și în alte zeci de filme.

Margareta Pogonat, o actriță care a suferit în dragoste

Margareta Pogonat a murit în 2014 la vârsta de 81 de ani, după o viaţă zbuciumată. A avut parte de multă suferință și de chinuri groaznice în ultimul an de viață.

„Sunt la un capăt de viaţă, după ce am aşezat lucrurile unul lângă altul cu dragoste. E o lume clădită pe valuri, pe nisipuri mişcătoare”,a spus artista când a înțeles că maladia care a măcinat-o o va răpune.

În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii“, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle. Avea doar 24 de ani.

Anul următor, a fost chivuța Tâca, la care ajunseseră cele ”Două lozuri” pierdute de Birlic.

La 25 de ani, a fost chivuța Tâca, la care ajunseseră cele ”Două lozuri” pierdute de Birlic

Margareta Pogonat nu a avut o viață ușoară. A făcut naveta 15 ani, până să ajungă actriță în București. S-a căsătorit tânără și a divorțat. Maria-Anca Rusescu (70 de ani) este unica fiică a actriței.

Margareta Pogonat a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, actorul Cornel Coman

A trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, actorul Cornel Coman, din filmul „Drum în penumbră“ (1972). Povestea s-a frânt crunt: actorul a murit subit, la 44 de ani.

Margareta Pogonat, copilărie fără tată

Tatăl actriței, Alexandru Pogonat era ziarist și poet în Iasi. A plecat pe front în prima linie si a murit strapuns de gloante, taiat în bucati cu baioneta.

„Tatal sau, Petru, bunicul mamei, l-a adus într-un cearsaf acasa“, afirma Maria Anca Rusescu, fiica artistei.

Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.

La începutul carierei s-a chinuit. Timp de 15 ani a făcut naveta din Iași, la Teatrul din Ploiești, până a obținut un post în București.

De-a lungul carierei, actriţa a întruchipat ipostaze diferite, cuceritoare, seducătoare şi graţioasă, dar şi o mamă serioasă, femeie de casă.

Colegii ei din UNITER și ACIN o vor premia de mai multe ori, de-a lungul carierei.


Marea iubire dintre un golănaș și o aristocrată: Alain Delon și Romy Schneider

Cine era actrița din cea  mai erotică scenă dintr-un film românesc. Se întâmpla în comunism