Cornel Coman, un minunat actor uitat pe nedrept

Cornel Coman, un minunat actor uitat pe nedrept
Viața a fost nedreaptă cu actorul Cornel Coman. A avut o tinerețe plină de încercări. După multe roluri importante, a fost răpus de cancer la doar 44 de ani. Un minunat actor uitat pe nedrept.

Actorul Cornel Coman a murit la doar 44 de ani, pe 16 ianuarie 1981. Era unul dintre cei mai îndrăgiți actori de teatru și film din anii ʼ70.

Câteva generații de români l-au admirat și îndrăgit încă de la primele roluri. A fost profesorul de geologie din serialul de mare succes la români ”Cireșarii”, a avut rol principal în serialul tv ”August în flăcări” și în ”Puterea și adevărul”. A fost profesorul de Geologie în filmul de mare succes în epocă, ”Cireșarii”.

Cornel Coman, un minunat actor uitat pe nedrept

A jucat roluri pozitive și îl ajuta foarte mult vocea caldă. Era elegant și carismatic, iar tăcerea lui făcea mai mult decât o mie de cuvinte. Sunt puține fotografii, înregistrări și informații despre acest actor. Foarte trist!

Drumul până la celebritate a fost greu. Puțini știu că elevul Cornel Coman era în pericol să fie exmatriculat din școală pentru că nu avea ”origini sănătoase”.

Așa se face că s-a lăsat înfiat de bunicul său, Toader Coman, un țăran sărac. Astfel, adolescentul devine frate cu tatăl său, în acte.

După liceu a dat examen la Litere, dar după ce a trecut examenul cu bine, a avut loc o reexaminare ce cuprindea și o probă la limba greacă. A picat.

Cornel Coman a fost taxator pe autobuze

A revenit la Focșani, unde s-a angajat ca taxator pe autobuze pentru vreo jumătate de an.

Între timp s-a lăsat convins de fratele său să studieze contrabasul. La un moment dat, Cornel Coman învățase să cânte și la vioară.

În 1957, după examenul de la Institutul de Teatru, la care este respins, merge pentru un an la o școală de Topografie din București.

Se întoarce în Focșani și se angajează ca instrumentist la Filarmonica din oraș, unde fratele său era secretar muzical.

Cornel Coman a debutat în film la 30 de ani

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, după care a fost actor la Brașov, apoi la Teatrul Bulandra din Capitală.

A fost remarcat de marii regizori ai vremii datorită stilului de joc elegant, calm și destins. Debutul în cinematografie a avut loc în 1966, cu filmul ”Diminețile unui băiat cuminte” unde a jucat cu marii actori Irina Petrescu și Dan Nuțu.

A fost unul dintre ce mai solicitați actori români de film din anii ‘ 70. Juca în două filme pe an.

A realizat roluri memorabile în filme celebre în epocă: ”Pădurea pierdută”, ”Drum în penumbră”, ”Trecătoarele iubiri”, ”Prin cenușa imperiului”.

Joacă alături de mari nume ale ecranului și scenei românești: Amza Pellea, Emanoil Petruț, Octavian Cotescu, Silviu Stănculescu, Ștefan Iordache, Dem Radulescu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu, Margareta Pogonat.

A fost căsătorit cu Letiția Maria Coman și a avut un fiu. A murit răpus de cancer, la vârsta de doar 44 de ani.


Maya Castellano moștenește frumusețea mamei. Uite ce i-a transmis Antonia

Recomandarile noastre