Simona Ionescu / Redactor Șef

Mark Zuckerberg, decizie radicală pentru Facebook și Instagram. Întreaga lume este afectată

Mark Zuckerberg, decizie radicală pentru Facebook și Instagram. Întreaga lume este afectată
Muzica fundal sonor pe Facebook și Instagram devine amintire. Meta a anunțat recent că nu va reînnoi acordul de licență cu Società Italiana Autori ed Editori (SIAE), organismul care gestionează și distribuie veniturile din drepturi de autor pentru artiștii de toate tipurile (de la muzică la scenarii de film).

Asta însemană că de pe cele două platforme va fi eliminat întreg catalogul de melodii al SIAE. Nimeni nu va mai putea posta melodii în Facebook și Instagram, nici în reeluri, nici alături de fotografii sau story-uri.

Acest lucru, desigur, nu înseamnă că toate melodiile din lume vor dispărea de pe rețelele sociale. Veți găsi în continuare toate melodiile unor artiști străini populari care nu fac parte din repertoriul SIAE, arată Techgameworld.com. Un recul important în schimb va fi pentru muzica italiană, datorită faptului că marea majoritate a artiștilor din Italia (inclusiv numele mari) fac parte din catalogul SIAE.

Schimbare radicală pentru utilizatorii celor două rețele sociale

Creatorii de conținut de pe Facebook și Instagram nu vor mai putea folosi melodii din repertoriul SIAE în reeluri, videoclipuri și stories. Meta va bloca în curând tot conținutul care folosește muzică pentru care nu mai are drepturi. Astfel, videoclipurile de pe Facebook cu muzică din repertoriul SIAE vor fi blocate. Va fi posibilă reîncărcarea acestora prin înlocuirea piesei muzicale.

Pe Instagram, unde muzica poate fi inserată atât în postările cu fotografii, cât și în reeluri, melodiile vor fi dezactivate. Utilizatorii vor putea decide să înlocuiască muzica dezactivată cu o piesă din catalog. În poveștile din ambele rețele sociale, muzica din repertoriul SIAE va fi dezactivată și nu va mai fi disponibilă pentru conținuturi viitoare. Eliminarea catalogului SIAE de pe platformele Meta a început în data de 16 martie.

SIAE, atac furibund la adresa Meta

Într-un comunicat de presă (trimis către Corriere della Sera), Societatea Italiană a Autorilor și Editorilor afirmă că decizia Meta îi lasă „nedumeriți pe autorii și editorii italieni”. Potrivit SIAE, gigantul social media ar fi făcut o propunere economică unilaterală.

„Această poziție – continuă comunicatul de presă al societății – împreună cu refuzul Meta de a împărtăși informații relevante în scopul unui acord echitabil, este în mod evident în contrast cu principiile sancționate de Directiva privind drepturile de autor pentru care autorii și editorii din toată Europa au luptat din greu.

Este, în esență, o pagubă semnificativă pentru autorii italieni, care își vor vedea muzica (și veniturile aferente acesteia) eliminată de pe două platforme majore de socializare la nivel global. Siae a continuat să caute cu bună credință un acord cu Meta, în ciuda faptului că platforma este lipsită de licență de la 1 ianuarie 2023. Siae nu va accepta imposturi din partea unei entități care își exploatează poziția de forță pentru a obține economii în detrimentul industriei creative italiene”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre