Milioane de copii din Ucraina sunt afectați de război. UNICEF atrage atenția asupra acestei situația nemaiîntâlnite până acum.
Câți copii se află acum prinși în războiul Rusia-Ucraina. Sunt sub amenințarea armelor și a bombelor
UNICEF e îngrijorată de efectele devastatoare pe care le-a produs războiul asupra educației și vieții a milioane de copii din Ucraina și trage un semnal de alarmă. Din informațiile recente, de când Ucraina a fost invadată de trupele rusești, în jur de 750 de școli au devenit nefuncționale. Catherine M. Russel, directorul executiv al UNICEF a afirmat că instituția îi ajută pe ucrainieni cu provizii, apa, iar echipele mobile le asigură asistență psihosocială micuților.
„UNICEF este extrem de îngrijorat de faptul că intensificarea ostilităților în Ucraina reprezintă o amenințare imediată pentru viețile și bunăstarea celor 7,5 milioane de copii din această țară. Folosirea armelor grele de-a lungul liniei de contact a deteriorat deja infrastructura esențială de apă și unitățile de învățământ în ultimele zile. Dacă luptele nu încetează, zeci de mii de familii ar putea fi strămutate forțat, crescând dramatic nevoile umanitare.
„Echipele mobile susținute de UNICEF oferă îngrijire psihosocială copiilor traumatizați de insecuritatea cronică”
UNICEF acționează în estul Ucrainei pentru a extinde programele de salvare a vieților copiilor. Acest lucru include transportul de apă sigură către zonele afectate de conflict; prepoziționarea proviziilor medicale, pentru igienă și educație în situații de urgență cât mai aproape de comunitățile din apropierea liniei de contact; și colaborarea cu autoritățile locale pentru a ne asigura că există ajutor imediat pentru copiii și familiile aflate în nevoie. Echipele mobile susținute de UNICEF oferă, de asemenea, îngrijire psihosocială copiilor traumatizați de insecuritatea cronică.
Ultimii opt ani de conflict au provocat daune profunde și de durată copiilor de ambele părți ale liniei de contact. Copiii din Ucraina au nevoie cu disperare de pace, acum”, a spus Russell. De asemenea, UNICEF pledează pentru încetarea imediată a focului și solicită să nu fie atacate sistemele de apă, canalizare, spitalele și școlile.
Mărturii tulburătoare dintr-un buncăr aflat în Dnipro, estul Ucrainei
Jurnalista Sarah Rainsford, corespondent BBC, a dat publicității imagini șocante dintr-un adăpost din Dnipro, un oraș din estul Ucrainei, unde se află și ea în acest moment. Dar și câteva cuvinte despre momentele îngrozitoare prin care trece, alături de copii și mame care nu știu cum să-și mai liniștească micuții.
„Nu mi-a venit să cred că le pun brățări cu grupa de sânge pentru paramedici. Ca mamă, mă sperie”
„Scriu aceste rânduri dintr-un adăpost anti-bombardament, la câteva etaje sub pământ, unde mă aflu alături de o mulțime de oameni, patru câini și un iepure de companie. Angajații hotelului alergau și băteau în uși, la scurt timp după miezul nopții, înainte să ne împingă, în jos, pe scări, în viteză. Se pare că au reacționat exagerat la un zvon despre o incursiune a parașutistilor ruși, dar nu este deloc surprinzător.
Toată lumea este la limită. Mai devreme, am vizitat-o pe Hanna Syva și familia ei, într-un bloc uriaș de peste drum. Când a început invazia rusă a Ucrainei, în urmă cu două zile, și-a mutat întreaga familie în sufragerie pentru a dormi în spatele canapelei. Soțul ei și-a scos arma.
Acum stă cu o jucărie mare de pluș, pe pervazul ferestrei lor. Mama a doi copii pare optimistă, descriind toate pregătirile, dar recunoaște că zâmbește pentru a nu-și îngrijora copiii. „Au plâns ieri, sunt foarte nervoși, așa că nu îmi permit să fiu speriată”, spune Hanna.
Ambii ei băieți poartă brățări de urgență, pe care le-a comandat în urmă cu o săptămână, imprimate cu numele lor, un număr de telefon mobil și grupa lor sanguină. Lupta s-a dus pe străzi în Kiev. Armata a rezistat unei ofensive majore a Rusiei pe mai multe fronturi „Nu mi-a venit să cred că le pun brățări cu grupa de sânge pentru paramedici. Ca mamă, mă sperie”, spune ea”, au fost cuvintele jurnalistei.
În plin război, ucrainienii au venit să doneze sânge
În fața Centrului de Transfuzii de Sânge din Dnipro, oamenii au venit să doneze sânge. Vor să-și ajute semenii, soldații ucrainieni, care își apără țara cu prețul vieții. Chiar dacă e cumplit de frig și plouă, oamenii au ajuns să stea la coadă chiar și 90 de minute.
Oamenii își pun toată speranța că Europa va opri această nenorocire, dar unii sunt de părere că sancțiunile occidentale asupra Rusiei trebuie să fi venit mai devreme și să fi fost mai dure. Potrivit informațiilor oferite de Reuter, în urma atacurilor armate din Ucraina au murit până acum trei copii. O știre de ultimă oră anunță că există și 33 de micuți care au fost răniți.
Sursă foto: libertatea
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook