Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicul ORL Bogdan Fănuță: Tot ce trebuie să știți despre operație de deviație de sept

Medicul ORL Bogdan Fănuță: Tot ce trebuie să știți despre operație de deviație de sept
Dacă vă confruntați cu această problemă, iată ce trebuie să știți despre operație de deviație de sept. În primul rând, e important de reținut simptomele care fac iminentă intervenția chirurgicală.

Știm bine că sunt destul de multe vedete din showbiz care au recurs la operații la nas. Acelea au fost făcute din cauze estetice, chiar dacă unele dintre aceste persoane au invocat faptul că sufereau de deviație de sept. Acest diagnostic este însă ceva serios, care produce suferință, iar deviația de sept trebuie să te trimită direct la un medic ORL-ist care să o constate, apoi să îndrume pacientul.

Medicul ORL Bogdan Fănuță oferă detalii despre una din cele mai des întâlnite intervenții în spectrul ORL. Medic ORL în cadrul SCJU Craiova, acesta a vorbit în cadrul unui interviu pentru Oltenialive.ro, despre avantajele unei astfel de intervenții, despre ce presupune efectuarea ei și ce înseamnă recuperarea pacientului.

Medicul ORL Bogdan Fănuță explică tot ce trebuie să știți despre operația de deviație de sept

Cel mai fervent simptom este obstrucția nazală, adică nasul înfundat. Conform medicului, doar un ORL-ist poate pune diagnosticul, iar acolo unde apar simptome se impune intervenția. Există și deviații de sept asimptomatice. E important de știut că operația se realizează doar în cazul persoanelor majore. Aceasta e ideal să fie făcută înainte de vârsta de 40, 45 de ani, întrucât după aceasta apar modificări la nivelul mucoasei, ceea ce îngreunează tratamentul.

Ce trebuie să știți despre operație de deviație de sept

Medicul ORL Bogdan Fănuță  atrage atenția că tratamentul deviației de sept se face exclusiv chirurgical. „Nu există un tratament care să vindece. Acel os, pentru că despre asta este vorba, popular vorbind, este ca un perete acolo. Acel os produce modificări în timp și de aici starea tot mai rea a pacientului. Intervenția se face pentru a preîntâmpina anumite probleme de calitate a vieții. (…) Există pe piață, fie medici, fie diverse persoane care vând lucruri, produse sau servicii.

Două tipuri de deviație de sept sunt cel mai des întâlnite

Este adevărat că sunt și medici care vin cu aceste soluții alternative. Pacienții sunt debusolați și teama de operație îi face să aleagă o soluție alternativă. Atitudinea medicului ar trebui să fie alta. Aici nu suntem la frizerie. Pacientul nu este client care vrea să se tundă într-un anumit mod. Aici suntem medici. Să spunem clar: aceasta este indicația, acest lucru se poate face. Este clar un lucru: deviația de sept trebuie operată. Orice ai face…în final tot acolo ajungi”, a arătat medicul.

Pacientul e recuperat în maxim 2 zile

Operația e ușoară în momentul de față și se poate realiza inclusiv cu ajutorul laserului. Ceea ce face ca recuperarea să fie rapidă. „În primele 24-48 de ore postoperatoriu, în funcție de situație, există acel tamponament nazal. Se face cu meșe, cu burete, cu degete de mănușă sau cu alte produse cât mai ușor de adaptat. Este important să găsim soluția potrivită pentru pacient. Cea mai mare frică a pacientului este aceasta…cea de perioada de după intervenție.

Le explicăm că există soluții și că nu suntem obligați să punem acele meșe. Au fost pași făcuți în acest sens, progrese. Nu este o intervenție care te pune la pat, care din punct de vedere al calității vieții, pacientul să aibă probleme. După intervenție, dacă nu apar și alte probleme, cum aminteam de sinuzită, pacientul revine la viața normală destul de repede, iar după o săptămână de la efectuarea intervenției poate intra în activitate”, a mai precizat medicul ORL Bogdan Fănuță.

Sursa foto: Oltenialive.ro. Catena.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre