Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicament revoluționar pentru Alzheimer, aprobat! Încetinește considerabil evoluția bolii, dar vine cu avertismente

Medicament revoluționar pentru Alzheimer, aprobat! Încetinește considerabil evoluția bolii, dar vine cu avertismente
Săptămâna trecută, oficialii din domeniul sănătății din SUA au aprobat Leqembi, un nou medicament pentru Alzheimer care încetinește boala care afectează creierul. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat aprobarea tratamentului pentru pacienții aflați în stadii incipiente ale bolii Alzheimer.

Un nou medicament pentru Alzheimer ajunge pe piață – primul cu dovezi clare că poate încetini, cu câteva luni, boala care distruge mintea. Deși efectele medicamentului sunt benefice și dovedite, acesta este destinat doar pacienților în stadiu incipient. În plus, tratamentul nu e chiar ușor: necesită doze intravenoase la fiecare două săptămâni. Experții spun că momentan nu este clar cât de vizibil va fi acest beneficiu modest în viața de zi cu zi a oamenilor.

Cu toate acestea, se consideră că noul medicament „este un punct de reper, a declarat Dr. Richard Hodes, directorul Institutului Național pentru Îmbătrânire. Nu este suficient, dar este încurajator faptul că putem face ceva”.

Cum funcționează noul medicament

Medicamentul, produs de compania japoneză Eisai și de partenerul său american Biogen, este conceput pentru a ținti și elimina o proteină lipicioasă numită beta-amiloid care se acumulează în plăci care blochează creierul – o caracteristică cheie a bolii Alzheimer, scrie APNews.com.

FDA a autorizat un medicament similar numit Aduhelm în 2021, chiar dacă studiile nu au dovedit niciodată că acesta a ajutat cu adevărat pacienții. Pentru noul medicament au fost efectuate studii întinse pe 18  luni pe aproape 1.800 de persoane, măsurându-se impactul pozitiv asupra abilităților cognitive și funcționale ale acestora. Persoanele care au primit medicamentul au fost afectate de boală în continuare, dar nu la fel de rapid ca cele cărora li s-au administrat alte tratamente.

Medicii sunt circumspecți în legătură cu noul medicament

Ca și alte medicamente care țintesc amiloidul, Leqembi poate provoca umflarea creierului sau mici hemoragii cerebrale. În studiul Eisai, 13% dintre beneficiarii de medicamente au avut umflături și 17% au avut mici sângerări cerebrale. Motivul probabil: Plăcile de amiloid se formează de obicei în jurul celulelor nervoase din creier, dar, uneori, grăsimea ajunge și în interiorul vaselor de sânge. Scoaterea amiloidului din aceste vase de sânge le poate slăbi, făcându-le să prezinte scurgeri.

În timp ce umflarea creierului și sângerările pot provoca doar simptome minime, cum ar fi amețeli și probleme de vedere, acestea pot fi ocazional grave – și mai mulți utilizatori de Leqembi au murit în timp ce luau medicamentul, inclusiv doi care luau medicamente pentru subțierea sângelui.

Când ajunge medicamentul în farmacii

Conform companiei producătoare, medicamentul pentru Alzheimer va fi disponibil în farmacii până la 23 ianuarie, dar majoritatea pacienților vor trebui probabil să aștepte luni de zile pentru a-l obține. Acest lucru se datorează faptului că se așteaptă ca asiguratorii de sănătate să analizeze cu atenție eficacitatea medicamentului înainte de a decide dacă îl vor acoperi, pentru ce pacienți și ce teste ar putea fi necesare pentru a confirma că sunt buni candidați.

Medicamentul intravenos va costa aproximativ 26.500 de dolari pentru un an de tratament. În cazul în care asiguratorii îl acoperă, majoritatea oamenilor nu vor plăti această sumă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre