Astăzi, 15 octombrie, ajunge în depozitele companiei Unifarm prima tranşă de 220.000 de doze de Favipiravir, un medicament antiviral administrat deja pacienţilor cu Covid din China, India şi Rusia.

Medicamentul așteptat de toată omenirea ajunge în România

Studiile clinice recente au arătat că medicamentul ajută în eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile, faţă de 11 zile.

În acelaşi timp reduce şi durata bolii până la vindecare, scrie evz.ro.

Favipiravir este de fapt un inhibitor al unei enzime esenţiale pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane şi se dă în faza uşoară şi moderată a bolii.

Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele 6 luni pentru tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 este de 770 000 de tablete, reprezentând necesarul pentru circa 10.000 de pacienţi.

„A existat o donaţie de la Ambasada Japoniei, dar până  acum nu a fost folosit pe scară largă. Marele avantaj al medicamentului este că, fiind sub formă de tablete, poate fi administrat şi în Ambulator de către medicii infecţionişti, şi de către medicii de familie, adică acasă, la pacienţii care sunt izolaţi”, a declarat Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

Favipiravir este un medicament pentru gripa severă

Favipiravir este un medicament antiviral, dezvoltat şi utilizat în Japonia din 2014 şi în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau al gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgenţă sau compasional al infecţiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul şi virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

„Acest medicament are indicaţie dovedită şi în gripa sezonieră, deci nu în studii clinice cum este pentru SARS-CoV-2. Deci este un instrument în plus de luptă împotriva gripei, pentru pacienţii care fac gripă sau nu s-au vaccinat, pot să utilizeze şi acest medicament prescris de medic”, a adăugat el.

În perioada imediat următoare sunt aşteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaţionale cu Favipiravir. Medicamentul a fost introdus în august în schema de tratament pentru Covid a Ministerului Sănătăţii.


Măruță i-a dat o lecție Biancăi Drăgușanu, în direct: „Eu vreau să-ți salvez onoarea!”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri