Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării, în următoarele trei zile. Valorile termice vor fi mult mai coborâte decât mediile multianuale specifice datei, potrivit unei informări publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În jumătatea sudică a ţării va ploua pe parcursul zilei de vineri şi în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Mâine şi duminică, ploile vor fi mai ales în vest şi sud-vest.

Vor fi posibile temperaturi minime mai scăzute comparativ cu normalul perioadei. Potrivit specialiştilor, așa cum o arată cifrele, mijlocul acestei luni de toamnă, cum e octombrie, aduce temperaturi care anunță apropierea iernii.

Rafale de vânt de până la 50 km/h în București

În București, vineri, 8 octombrie, va fi foarte rece. În a doua parte a zilei se vor manifesta ploi temporare, iar vântul va sufla moderat. Rafalele se vor intensifica însă pe parcursul zilei și vor atinge viteze de până la 45-50 de km/h.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între 5 și 7 grade Celsius, în timp ce valorile termice maxime vor fi de aproximativ 13 grade Celsius.

La munte va ninge

Dacă ploile nu ne vor da pace, la munte, în special în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.500 de metri, vor predomina ninsorile şi pe alocuri se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 15 – 25 litri/mp, iar izolat în Banat şi Oltenia 30 – 35 litri/mp.
Temporar vântul va prezenta intensificări în vestul Carpaţilor Meridionali, în sudul Banatului şi pe litoral, cu viteze de peste 60 – 70 km/h iar local şi în regiunile sud-estice, sudice şi în restul zonei montane, unde rafalele vor fi în general de 45 – 60 km/h.

De altfel, meteorologii au prevăzut schimbarea vremii încă de la începutul lunii septembrie. Ei spuneau atunci că, după 27 septembrie, valorile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toată țara, apoi, după prima decadă din octombrie urmează o nouă răcire.