Simona Ionescu / Redactor Șef

Mexicul acuză Zara și alte mari branduri internaționale de îmbrăcăminte

Mexicul acuză Zara și alte mari branduri internaționale de îmbrăcăminte
Autoritățile din Mexic au pornit, de acum câțiva ani, un de adevărat război cu marile branduri de haine. Recent, o nouă bătălie a fost iscată.  

Mexicul acuză Zara și alte mari branduri internaționale de îmbrăcăminte de apropriere culturală. Și anume, că ar fi furat elemente de design ale unor grupuri indigene. Totul, fără să ofere niciun fel de beneficii celor din cultura cărora s-au inspirat.

Brandurile vizate sunt nume mari. În primul rând, Ministerul Culturii din Mexic acuză brandul Zara, deţinut de Inditex. Acesta e cel mai mare retailer de îmbrăcăminte la nivel global. Conform unui comunicat, Zara e acuzată că a folosit un model specific comunităţii indigene Mixteca, o populaţie care trăieşte în ţinutul San Juan Colorado, în statul Oaxaca.

Mexicul acuză Zara

Ministrul Culturii, Alejandra Frausto, a trimis scrisori către oficialii Zara, dar și către reprezentanții altor două mari branduri, Anthropologie şi Patowl pe care, de asemenea, le acuză de apropriere culturală, afirmând că au folosit în colecţiile lor elemente de design ale unor grupuri indigene mexicane fără să ofere vreun beneficiu comunităţilor respective, informează duminică Reuters.

Brandul Anthropologie, deţinut de URBN, a folosit un design creat de comunitatea indigenă Mixe, din Santa Maria Tlahuitoltepec. Patowl a copiat un model al comunităţii indigene Zapoteco, din San Antonino Castillo Velasco.

Ambele comunităţi se găsesc în statul Oaxaca. URBN, Inditex şi Patowl nu au fost încă disponibile pentru comentarii, precizează Reuters.

Episodul Carolina Herrera

Felul în care designerii de modă încorporează elemente de design fără să le recunoască originea sau fără să compenseze în mod corespunzător comunităţile din arta cărora se inspiră a reprezentat un subiect de controversă în ultimii ani. Amintim că în 2019, guvernul mexican a acuzat casa de modă Carolina Herrera de apropriere culturală a unor modele şi textile indigene mexicane în una dintre colecţiile sale.

Sursa foto: Twitter, Instagram

Cel mai bogat om din lume. Este peste Bezos, Musk, Gates şi Buffett

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre