Simona Ionescu / Redactor Șef

Mierea de albine. Proprietăți, beneficii, cum o alegi

Mierea de albine. Proprietăți, beneficii, cum o alegi
Mierea de albine este un medicament natural, din cele mai vechi timpuri, cu proprietăți și beneficii dovedite, iubit, apreciat și căutat de oamenii de peste tot. Nu cumpărați miere de albine de la colțul străzii și nici în recipient din pastic.

Apicultorii trăiesc mult și sunt sănătoși și la bătrânețe. S-a crezut mult timp că se datorează înțepăturilor de albine, lăptișorului de matcă sau altor produse din stup. Ce alte beneficii aduce mierea de albine.

Mierea de albine. Proprietăți, beneficii

Cercetările au dovedit că mierea este factorul cel mai important pentru longevitate și sănătate, când este vorba de produsele apicole.

Mierea adevărată este medicament adevărat. Contează enorm cum este obținută și cum este manipulată după scurgerea din fagure. Este important ca mierea să nu fie încălzită, căci își pierde din proprietăți și chiar devine dăunătoare, scrie doctorulzilei.ro.

Nu cumpărați miere de albine în vase din plastic

Mierea dizolvă plasticul mult mai mult decât apa, se găsesc de zeci de mii de ori mai multe particule de plastic în mierea ambalată în plastic, decât în apa la PET-uri.

Nu cumpărați niciodată miere în plastic, de fapt nu cumpărați nimic ambalat în plastic! Apoi mierea este sensibilă la lumină. Nu cumpărați miere de pe marginea drumului. Ar putea fi contrafăcută.

În anii 60-90, industria laptelui folosea canistre mari din aluminiu. Apoi s-au dovedit otrăvitoare, aluminiul este nociv în cantităti foarte mici, acele canistre au ajuns pe mâna apicultorilor și le păstrează până astăzi pentru depozitarea mierii.

Cum se falsifică mierea de albine

Mierea poate fi falsificată cu zahăr invertit, direct prin amestecare, sau indirect prin hrănirea albinelor cu sirop de zahăr. Cine vrea miere adevărată, trebuie să aibă o relație apropiată cu apicultorii și să se implice direct la recoltarea ei, spun specialiștii citați de doctorulzilei.ro.

Mierea de albine, beneficii

Mierea cea de toate zilele era folosită de greci și de romani ca un remediu natural în vindecarea rănilor, dar și în febre sau în tratarea problemelor digestive.

Din punct de vedere nutrițional, o lingură mare de miere cântărește aproximativ 20 grame și conține 64 calorii și 17 grame de zahăr, incluzând fructoză, glucoză, maltoză și sucroză.

Astfel, mierea nu conține fibre, grăsimi sau proteine, având o cantitate modestă de vitamine și minerale. În schimb, abundă în antioxidanți care amână și previn degradarea celulară în timp, cauzată în special de efectele radicalilor liberi.

În fond, cu cât mierea este mai închisă la culoare, cu atât mai mulți antioxidanți conține, iar studiile au demonstrat ca un nivel optim de antioxidanți este asociat cu reducerea tensiunii arteriale.

Este bines ă știți că nu s-a putut dovedi științific că diabeticii pot fi afectați de consumul de miere. SE consider că mierea este mult mai sănătoasă decât zahărul, dacă ne raportăm strict la nivelul glicemiei induse de ingestia acestui aliment.

Mierea de albine, consumată cu moderație

Totuși, cercetătorii recomandă un consum moderat de miere, pentru a preveni creșterile bruște ale glicemiei în rândul diabeticilor. De asemenea, cercetătorii au analizat 26 studii referitoare la potențialul terapeutic al mierii în tratarea arsurilor și a rănilor infectate care au apărut după intervențiile chirurgicale.

Într-un studiu, aplicarea topică a mierii a generat o rată de vindecare a rănilor în rândul a 43% dintre pacienți, iar într-un alt studiu a avut o rată de succes în aprox. 97% dintre pacienții suferinzi de neuropatie diabetică, aceasta fiind o complicație gravă a diabetului zaharat ce afectează sistemul nervos periferic și care duce de foarte multe ori la amputație.

Mierea vine la pachet cu multe proprietăți antimicrobiene care pot duce în final la reducerea medicației convenționale prescrise în cazul virozelor respiratorii și constituie, în cele mai multe cazuri, o variantă mai bună decât siropurile de tuse clasice. Sursa: doctorulzilei.ro

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre