Celebrul cântăreț a explicat de ce juriile pot fi părtinitoare, dar și despre scandalurile celebre din această mare competiție.
Peste doar câteva zile, mai precis pe 11 februarie, România va afla cine va fi alesul ce va reprezenta țara la Eurovision, în urma show-ului difuzat pe TVR. Unul dintre veteranii concursului, Mihai Trăistariu a povestit lucruri la care nici cu gândul nu s-ar fi dus vreun iubitor al muzicii.
„M-am trezit cu telefoane, cu rugăminți să dau note mai mari unuia sau altuia”
„Sunt încântat de faptul că anul acesta avem o finală doar cu votul publicului. Mă bucur enorm că au renunțat la juriu, fiindcă ani de zile am punctat că juriile pot fi subiective și atunci mai bine lăsăm pe mâna poporului desemnarea piesei pentru Eurovision International. Juriile pot fi părtinitoare, iar asta s-a adeverit în timp.
Afirm asta chiar dacă am fost de doi ori în juriul național și o dată în cel internațional, la Eurovision. M-am trezit cu telefoane, cu rugăminți să dau note mai mari unuia sau altuia, lucru pe care l-am refuzat. Însă și asta poate fi o explicație a faptului în care ne prezentăm pe plan internațional”, a spus artistul.
„Au fost și dușmănii”
Nu a fost ocolit nici subiectul scandalurilor care au avut loc la Eurovision, privind integritatea juriilor. „De multe ori au fost scandaluri, fiindcă diverși jurați erau prieteni cu artiștii din concurs și le dădeau note mai mari sau cine știe ce telefoane sau intervenții vor fi existat. După cum au fost și dușmănii. Îmi amintesc de un caz de acum vreo zece ani, când un membru al juriului, desemnat chiar de TVR, nu se înțelegea deloc cu Luminița Anghel și i-a dat zero puncte acesteia, în concurs.
„Mai bine lăsăm un popor întreg și televotingul să-și spună cuvântul’
Pot exista și situații în care un compozitor aflat în juriu depunctează pe unul dintre cei aflați în concurs fiindcă cândva nu i-a cântat o piesă. Juriile pot fi părtinitoare. Cinci, șase oameni nu trebuie să decidă! Mai bine lăsăm un popor întreg și televotingul să-și spună cuvântul. În 2006 când am câștigat, am avut juriu si televoting.
Și în 2005, Luminița Anghel a avut parte tot de televoting. Pe plan internațional, geopolitic, trebuie să fii foarte bun ca să te strecori. Există scandaluri și pe votul popular, cum s-a întâmplat în urmă cu ceva ani în Republica Moldova. Poți manipula votul cu ajutorul unor banale cartele de telefon”, a spus artistul pentru Playtech Știri.
Ce părere are artistul despre piesele selectate pentru mare finală
Nu în ultimul rând, Mihai și-a exprimat părerea și privind cele 12 piese care au fost selectate pentru marea finală. „Anul ăsta nu am o favorită anume. Nimic nu mi s-a părut extraordinar. N-am o piesă care să mi se fi părut extraordinară sau vreun artist despre care să afirm wow!. Sunt piese bune, dar, după mine, piese care merg mai mult pe radio. Sunt piese comerciale. O să-mi fac o idee mai bună sâmbătă, fiindcă sunt invitat de TVR în platou. Îmi voi alege preferatul după prestația live a tuturor concurenților.
„Nu mi s-a părut că România a avut vreodată vreun show spectaculos, cu o singură excepție”
Ne lipsește de mulți ani un show bun. Nu suntem buni la umplerea scenei. Nu mi s-a părut că România a avut vreodată vreun show spectaculos, cu o singură excepție. E vorba despre anul cu Luminița Anghel și butoaiele celor de la Sistem. Atunci nu a fost nici vina ei, nici a TVR, ci a trupei Sistem, care așa a gândit piesa.
A fost ceva inedit. De atunci n-am mai avut așa ceva! Nici măcar eu! Părerea mea e că ar trebui să angajeze specialiști de afară. Am înțeles că un show coregrafic e 10.000 de euro. La noi dansează trei amețiți și, gata, ăla cică e show. Există regizori în Germania, în țările nordice care știu mult mai bine meseria asta! Străinii sunt foarte șmecheri. Au uneori piese slaabe, dar le ridică atât de mult prin show încât iau punctaj mare!”, !”, a mărturisit Trăistariu.
Cine sunt finaliștii
După scandalul voturilor de anul trecut, s-a pus un semn de întrebare privind participarea României la Eurovision. Vor participa următoarele piese:
Adriana Moraru – Faralaes
Aledaida – Bla Bla Bla
AMIA – Puppet
Andrada Popa – No time for me
Andreea D Folclor Orchestra – Periniţa mea
Deiona – Call on me
Erin Dăneţ – Bad&cool
Maryliss – Hai Vino
Ocean Drive – Take you home
No Artist – Statues
Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – Lele
Theodor Andrei – D.G.T. (Off and on)
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook