Misterioasa dispariție a unui bărbat plin de bani. De 100 de ani, cazul lui e tocat la fel ca dispariția Elodiei

Misterioasa dispariție a unui bărbat plin de bani. De 100 de ani, cazul lui e tocat la fel ca dispariția Elodiei
Miliardarul canadian și impresarul de teatru Ambrose Small a dispărut din biroul său de la Grand Opera House din Toronto, Ontario, la 2 decembrie 1919, în aceeași zi în care trebuia să treacă vânzarea teatrelor sale. Cu siguranță, Small se grăbea să se finalizeze tranzacția și a contribuit la mutarea datei de semnare cu două săptămâni.

O dispariție misterioasă. Deși vânzarea teatrelor i-a adus un câștig lui Small peste 1 milion de dolari, el nu a retras niciodată un bănuț din bani, toate acestea fiind încă în bancă când a fost descoperită dispariția sa.

Nici nu a fost raportat dispărut de soția sa, care a presupus că este „în brațele unei femei” și abia pe 3 ianuarie, o lună mai târziu, a fost raportată dispariția sa în presă.

O serie de teorii erau abundente la acea vreme, inclusiv că el fusese ucis de soție și ars în cuptorul de la Marele Teatru sau că poliția îl ajutase pe Small să dispară.

A dispărut din biroul său

La douăzeci și patru de ore după ce a făcut cea mai mare afacere din viața sa, Ambrose Joseph Small, un magnat al teatrului, în vârstă de 53 de ani, și parțial actor, a dispărut din biroul său din vechea Grand Opera House din Toronto. A lăsat în urmă o soție fără copii, câțiva prieteni nedumeriți, un personal cu apucături sălbatice și o avere de 2 milioane de dolari.

Small a fost expert în transferul melodramei către spectatorii teatrului. În primii ani, a ajutat la montarea unor producții precum „In Convict Stripes”, „Perils of Pauline”, „East Lynn” și „Bertha, The Sewing Machine Girl”. Odată cu dispariția sa, pe 2 decembrie 1919, a căzut cortina peste una dintre cele mai suculente melodrame și cele mai descumpănitoare anchete din evidența poliției canadiene.

„Îl căutați pe Ambrose Small?”

De mai bine de 25 de ani, subiectul acestui caz este adus în atenția publică, a societății contemporane. Este o mare enigmă, împănată cu tot felul de actori, clarvăzători, spiritualisti, cititori în mintea omului, escroci, criptografi și jurnaliști, procese, certuri de familie, moarte violentă și ascunderea trupului lui Small, o confesiune falsificată și o scrisoare adresată Papei.

A fost o mină de aur pentru presă și un loc liber pe ringul unde sute de mii de iubitori de mister se înghesuie să citească, avid de lucrurile stranii.

În biblioteca unui ziar din Toronto, există opt volume groase de decupaje ale cazului. Povestea a fost spusă și repovestită și anunțul că oasele lui Small ar fi putut fi găsite a apărut cu o regularitate atât de neobosită timp de 30 de ani încât, în Toronto, numele Ambrose Small a devenit o glumă ușoară a gospodăriei. E corespondentul Cazului Elodia din România.

Ori de câte ori cineva a săpat o groapă extra-adâncă în grădina sa, un vecin înțepenit, sprijinit de un gard, era aproape sigur că o să spună: „Îl căutați pe Ambrose Small?”.

Când au început lucrările la metroul din Toronto, gagul „Îl căutați pe Ambrose Small?” a fost folosit atât de des, încât câțiva oameni au început să se întrebe dacă poate îl vor găsi acolo.