Simona Ionescu / Redactor Șef

Modificări importante la pensii. Ce se întâmplă cu cei care au plătit stagiul de cotizare mai puțin de 15 ani

Modificări importante la pensii. Ce se întâmplă cu cei care au plătit stagiul de cotizare mai puțin de 15 ani
Un nou proiect de lege vizează acum banii pensionarilor cu stagiul de cotizare sub 15 ani. Iată ce se va întâmpla.

Potrivit viitoarei legi a salarizării, pensionarii care au cotizat mai puțin de 15 ani, vor putea opta între pensia garantată și o indemnizație socială.

Conform noului proiect de lege, pensionarii din România vor trebui să facă această alegere cu trei luni înainte de aplicarea noii legi. „O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, anunță Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cum se vor recalcula pensiile

Noului proiect de lege susține că pensionarii care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor beneficia de recalculare pe noua formulă. Ce înseamnă asta? Dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă pot opta pentru aceasta.

Dacă însă nu vor lua această decizie în termen de trei luni, vor rămâne cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii pe care a avut-o cât timp a fost în câmpul muncii. „Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei”, mai spun reprezentanții Ministerului Muncii.

Care vor fi pensiile

După ce legea va intra în vigoare, pensiile se vor diferenția. După noua formulă de calcul, pensionarul care o vechime de minimum 15 ani, va primi 45% din salariul minim brut și 1% din salariul minim brut pentru fiecare an de muncă în plus. Astfel, după 13 ani lucrați pensia este de 1.032 lei, după 19 ani se va ridica la suma de 1.176 lei, iar după o vechime în muncă de 35 de ani va lua lunar 1.560 lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre