Nalba, de ajutor în tratamentul infecţiilor şi al tusei

Nalba este inclusă în compoziţia multor remedii prescrise, în caz de faringite, laringite, traheite, bronşite. Nalba-mare, nalba-de-grădină şi nalba-mică aduc, de asemenea, beneficii importante pentru sănătatea sistemelor pulmonar şi digestiv.
De la nalbă se folosesc atât florile, cât şi frunzele şi rădăcina, deoarece toate conţin cantităţi semnificative de mucilagii, antocianozide, vitaminele A, B1, B2 şi C. Se găsește în magazinele plafar.
Remediile pe bază ale florilor de nalbă sunt recomandate pentru acţiunea emolientă, antiinflamatoare şi expectorantă. Unii medici o consideră eficientă în caz de inflamarea căilor respiratorii, de infecţii renale şi de tulburări gastrointestinale.
În caz de tuse persistentă, care însoţeşte bronşita sau laringita, este benefic siropul de nalbă. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 3 linguriţe de rădăcină mărunţită, pe care le pui la macerat 1 oră în 15 ml de alcool de 50 de grade şi 300 ml de apă. La final, strecori amestecul, îl fierbi cu 300 g de zahăr, până se dizolvă şi rămâne un lichid gros. Din el se iau câte 1-2 linguriţe la 2-3 ore. Preparatul, care are acţiune secretolitică, pulmonară, emolientă, expectorantă şi antiinflamatoare, aduce beneficii în caz de constipaţie, dureri de rinichi, hemoragii, hemoroizi, infecţii renale, tulburări gastrointestinale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook