Concret, NASA a lansat în spațiu varianta modernă a Arcei lui Noe. Aceste vieţuitoare, alături de echipamente necesare realizării unor experimente ştiinţifice, vor fi trimise spre Stația Spațială Internațional la bordul unei rachete din gama Falcon 9 dezvoltată de compania americană privată SpaceX. Oamenii de ştiinţă speră că aceste experimente îi vor ajuta să înţeleagă mai bine efectele zborurilor în spaţiu asupra ființelor vii.

Varianta modernă a Arcei lui Noe conține un număr de 128 de pui de calamari Bobtail. Aceștia vor fi incluși într-un experiment care studiază efectele zborurilor spaţiale asupra interacţiunilor benefice dintre microbi şi animale. Calamarii au fost aleși deoarece ei au un sistem imunitar similar cu cel al oamenilor.

Specialiştii de la NASA afirmă că experimentul ar putea să ducă la dezvoltarea unor măsuri de protecţie care să conserve sănătatea astronauţilor în timpul misiunilor spaţiale îndelungate.
„Animalele, inclusiv oamenii, se bazează pe microbi pentru a-şi păstra un sistem digestiv sănătos şi un sistem imunitar sănătos. Nu înţelegem încă pe deplin modul în care zborurile în spaţiu afectează aceste interacţiuni benefice”, a declarat Jamie Foster, coordonatoarea experimentului.

Ea crede că puii de calamar vor putea să îi ajute pe cercetători să abordeze „aceste chestiuni importante pentru sănătatea animalelor”. Pentru a se vedea efectele zborului cosmic asupra lor, puii de calamar vor fi trimiși înapoi pe Terra, dar nu înainte de a fi congelaţi.

NASA a lansat în spațiu varianta modernă a Arcei lui Noe

La bordul rachetei produse de SpaceX s-au mai găsit 5.000 de tardigrade, animale nevertebrate cunoscute şi sub denumirea populară de „ursuleţi de apă”. Aceste vieţuitoare miscroscopice pot să tolereze mai multe medii extreme decât pot să o facă majoritatea formelor de viaţă cunoscute.

Oamenii de știință vor să învețe de la „ursuleții de apă” felul în care vieţuitoarele reacţionează şi se adaptează la medii cu condiţii extreme.

Cercetătorii speră ca informaţiile astfel obţinute vor putea fi utilizate pentru o mai bună înţelegere a factorilor de stres care îi afectează pe oamenii aflaţi în misiuni în spaţiu.

Alexandru Arșinel, o poveste de dragoste care durează de 52 de ani

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp