Natural sau artificial? Tu cum te bronzezi? Află care sunt toate riscurile

Natural sau artificial? Tu cum te bronzezi? Află care sunt toate riscurile
Am crescut fiind trimiși să stăm la soare, să ne bronzăm și ”să facem vitamina D”. acum acest lucru pare mai degrabă interzis. Am aflat că soarele are raze ultraviolete care sunt dăunătoare. Îmbătrânesc, pot provoca boli serioase piele, chiar și cancer. Vrem, însă, o piele bronzată. Ce e de făcut? Iată toate opțiunile.

Una din variante e să ignorați toate teoriile și să stați la plajă. Thailandezii folosesc ulei de cocos ca hidratant natural și protector solar al pielii expuse la soarele puternic. Pe de altă parte, dacă doriți să vă bronzați rapid, e de ajutor un produs de care sigur ați auzit de la mame și bunici – untul de cacao. Rețete și vedete confirmă că face minuni, acționând ca un accelerator de bronzare, pe lângă mirosul fabulos de ciocolată și pe lângă faptul că hidratează puternic pielea.

Creme cu factor de protecție

Dacă faceți plajă, recomandarea dermatologilor e să folosiți creme cu factor de protecție. Un factor de protecție ridicat prelungește plăcerea statului la plajă și asigură obținerea unui bronz sănătos. Există mai multe paliere de factori de protecție solară: mic (6-10), mediu (10-25), ridicat (30-50), foarte ridicat (50+). Și există mai multe tipuri de piele, depinzând de culoarea pielii, a ochilor și a părului.

Pielea deschisă la culoare are nevoie de mai multă protecție decât cea închisa. ”Important de știut: factorul de protecție solară potrivit tipului tău de piele este determinat de timpul în care pielea ta se poate proteja singură de soare. Acesta este perioada în care pielea poate fi expusă radiațiilor solare fără ca aceasta să se ardă. Depinzând de tipul tău de piele, locul și perioada din an, acest timp variază între 5 și 30 de minute”, arată specialiștii Nivea.

Filtrele minerale UV din produsele de protecție solară sunt în mare parte alcătuite din dioxid de titan și oxid de zinc. Cele mai multe creme solare au protecție UVB, nu  și UVA.

Razele UVA nu cauzează efecte vizibile la nivelul pielii, însă pătrund adânc în celulele dermului, stimulează formarea radicalilor liberi și pot afecta celulele și ADN-ul pe termen lung. Razele UVB pătrund doar la nivelul epidermei. Ele sunt responsabile de apariția bronzului ( dar și a arsurilor solare și a cancerului de piele). E de reținut că un factor de protecție solară ridicat oferă o protecție mai bună împortiva radiațiilor UV decât un factor de protecție solară mai mic.

Citește mai departe…