Nicolae Botgros: ”Am trecut printr-un coşmar”. Ce poveste cumplită

Nicolae Botgros: ”Am trecut printr-un coşmar”. Ce poveste cumplită
Dirijorul Orchestrei ”Lăutarii” din Chișinău a văzut moartea cu ochii. “Eu am trecut printr-un coşmar pe care nu ştiu dacă pot vreodată să-l descriu.”

Românii l-au îndrăgit pe dirijorul Nicolae Botgros de la emisiunea Iulianei Tudor, ”O dată în viață”, de la TVR. Conducătorul Orchestrei ”Lăutarii” din Chișinău este iubit și la el în țară, dar și în lume, după o carieră de 42 de ani.

Nicolae Botgros a povestit prin ce chinuri a trecut

Maestrul Nicolae Botgros (67 de ani) a fost internat de urgență marți 27 octombrie la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, fiind diagnosticat cu COVID-19.

El a povestit prin ce chinuri a trecut, la zdg.md. Dirijorul nu a dormit șase zile și șapte nopți, a stat non-stop cu masca cu oxigen pe față, iar plămânii săi au fost afectați în proporție de 70% și este încă foarte departe de a se fi recuperat complet.

„Într-o lună și patru zile cât am fost internat în spital, am văzut doar oameni îmbrăcați în «scafandru» alb. Asta este uniforma lor pe care o îmbracă zi de zi: salopetă albă, cu mânecile acelea albastre sau verzi. Nu suntem obișnuiți să îi vedem în așa uniformă și împachetați ca în cosmos, așa că nici nu-i deosebeam. Nu știam când venea șeful, medicul de gardă sau alt medic. Toți erau la fel și le vedeam doar ochii. Îi mai întrebam cine sunt și cum îi cheamă. Așa, fără să-i cunosc, mai discutam cu ei. Am spus că voi merge la toate bisericile din lume, la toate mănăstirile să mă rog pentru sănătatea lor. Ceea ce au făcut ei pentru mine și pentru pacienții de acolo, nu se poate reda prin cuvinte. Și nu cred că poate uita cineva din cei care au trecut pe acolo”, a spus maestrul într-un interviu pentru zdg.md.

Nicolae Botgros nu a dormit șase zile și șapte nopți

Dirijorul povestește că în primele zile a stat non-stop cu masca cu oxigen pe față și că șase zile și șapte nopți nu a dormit absolut deloc.

„Cel mai greu mi-a fost să stau cu masca cu oxigen pe față non-stop, inclusiv să dorm cu ea. Dar nici măcar nu poți să dormi, pentru că ești plin cu catetere, sonde, tuburi, cabluri! Ești «îmbrăcat» în toate acestea și arăți ca un cosmonaut. Ți-e somn, dar nu poți dori. Te temi să nu cadă vreo sondă, să nu iasă vreun cateter și să înceapă să curgă sânge. Stai mereu cu frica să nu se întâmple ceva. Somnul nu-i somn. Odihna nu-i odihnă. Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc. Mai ațipeam uneori ziua, dar nici măcar nu știam când îi ziuă și când e noapte. Mai întrebam pe câte un medic cât este ora… Mă simțeam ca într-o altă lume”, a mai povestit Nicolae Botgro, pentru zdg.md.

Nicolae Botgros: ”Mă temeam și urlam de durere”

Maestrul spune că atunci când a fost internat era speriat și simțea o durere insuportabilă.

„Când m-au dus acolo îmi era foarte greu. Mi-e rușine să vă spun, dar când am ajuns la spital eram foarte speriat. Mă temeam și urlam de durere. Așa durere… simțeam. Nu înțelegeam ce mi se întâmplă și cum am ajuns într-o așa situație. Oamenii de acolo, din spatele acelor paravane, m-au încurajat. Mi-au spus să mă liniștesc, că totul o să fie bine și eu o să mă întorc acasă viu. „O să mergem împreună la concert. Dvs o să ne cântați – noi o să dansăm și o să fim toți împreună”, îmi spuneau ei. M-au ajutat foarte mult și pacienții de acolo, și medicii”, a mai povestit maestrul Nicolae Botgros.

„Am urlat ca un câine săptămânile astea! Știi cum e să urli ca un câine? În singurătate și izolare totală? Nu mi-am văzut familia, copiii, de o lună… mi-era tare dor de oameni. De oameni îmbrăcați altfel decât medicii. Dar am înțeles că Dumnezeu mă iubește! Aveți grijă de voi!”, a declarat artistul după ce a ieșit de la Terapie Intensivă.

Nicolae Botgros spune că familia şi mesajele venite din partea celor care l-au îndrăgit l-au ajutat foarte mult să depăşească starea grea în care s-a aflat.

Nicolae Botgros, o carieră de 42 de ani

Nicolae Botgros conduce orchestra Lăutarii cunoscută internațional de 42 de ani. A reușit să se impună prin talent şi dăruire.

Dirijorul orchestrei „Lăutarii” se simte acum mai bine, însă va trebui să mai stea o perioadă internat pentru a se recupera în totalitate.

„Vă promit că dacă ies cu bine, o să vă fac concerte mari, o să fac lucruri frumoase, pe care le-am meditat aici. Eu vreau să mă întorc pe altarul meu frumos, pe scena mea pe care o am de 42 de ani”, spune artistul.

Nicolae Botgros are 67 de ani şi s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul. Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat de către interpretul Nicolae Sulac. Datorită abilităților sale de violonist, Nicolae Botgros a fost numit opt ani mai târziu conducător al Orchestrei Populare „Lăutarii”.


Afacere bănoasă cu părul lui Elvis. Cu cât se vinde o șuviță