Nicușor Dan și-a risipit averea? I-a dispărut o sumă considerabilă de bani din conturi

Nicușor Dan și-a risipit averea? I-a dispărut o sumă considerabilă de bani din conturi
Nicușor Dan și-a actualizat luna trecută declarația de avere. Primarului matematician nu îi ies toți banii la socoteală.

În declarația de avere a Primarului General al Capitalei de anul trecut, din iunie, la rubrica ce privește „cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață din partea unor persoane, organizații etc, altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depășește suma de 500 de euro”, Nicușor Dan trecea o listă lungă de donații.

11 persoane au contribuit la susținerea lui și i-au donat, însumat, 381.500 de lei. La acești banii se adăugau cei 445.961 de lei de la Autoritatea Electorală Permanentă, reprezentând „decontare campanie electorală”.

Declarație de avere fără bani din donații

În iunie anul curent, primarul a depus iarăși declarația de avere, pentru perioada fiscală scursă între declarația de anul trecut și cea de anul acesta. La rubrica pomenită, nu mai apare nicio donație și nu e niciun cadou de peste 500 de euro. Ziariștii români au încercat să afle ce a făcut Nicușor Dan cu banii respectivi, circa 168.000 de euro.

În mod normal, aceștia ar fi trebuit să se regăsească în active financiare (conturi sau depozite bancare, fonduri de investiții sau de pensii private) sau în plasamente și investiții (acțiuni sau părți sociale în companii, titluri de stat sau împrumuturi acordate). Primarul general al Capitalei deține, în continuare, conform ultimei declarații, doar un teren intravilan, în suprafață de 7.460 de metri pătrați, cumpărat în anul 2007 la Predeal și o mașină Citroen fabricată în 1986.

Mai mult, el încă are creditul bancar declarat când a devenit primar general.

Dacă în declarația de avere din anul 2021, Nicușor Dan menționa că are un credit scadent în anul 2023, contractat în 2007, de 100.000 de euro din care, la zi, datoria era de 55.650 de euro, în declarația de avere din 15 iunie 2022, acest credit apare ca fiind de 100.000 de euro, în sumă întreagă, fără alte mențiuni.

Socoteli aritmetice dificile

Ziariștii care i-au luat la puricat declarația de avere speculează că acea sumă de bani s-a evaporat pentru că banii au fost pur și simplu cheltuiți, deși, se punctează că nu ar trebui să se întâmple așa ceva, câtă vreme veniturile lui Nicușor Dan în ultimul an fiscal au crescut, comparativ cu cele declarate în 2021.

Dacă în 2021, primarul declara venituri totale anuale de 123.351 de lei, în declarația de avere din iunie 2022, veniturile anuale s-au ridicat la 188.688 de lei.