Simona Ionescu / Redactor Șef

Noutăți în Codul Muncii: Zile libere plătite pentru cei care stau acasă cu o rudă bolnavă

Noutăți în Codul Muncii: Zile libere plătite pentru cei care stau acasă cu o rudă bolnavă
Românii care au copiii bolnavi sau o rudă apropiată și care trebuie să lipsească de la serviciu pentru a-i îngriji, vor primi zile libere și plătite. Angajatorii vor fi obligați să ofere aceste facilități, potrivit ultimilor modificări din Codul Muncii.

Ordonanța de Urgență nr. 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Codului muncii a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii acum trei luni, dar a fost aprobată săptămâna trecută. Potrivit ordonanței care aduce modificări în Codul Muncii, zilele de concediu de îngrijitor trebuie plătite de acum de angajatori.

Angajații nu vor fi nevoiți să își ia concediu de odihnă sau concediu fără plată. Acum vor avea dreptul la zile libere plătite.

„Alineatul (3) al art. 1521 alin (3) se modifică si va avea următorul cuprins:

(3) Pe durata perioadei prevăzute la alin (1) salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și se constituie vechime în muncă și în specialitate”, prevede noua OUG, care produce deja efecte”, se arată în modificarea Ordonanței de Urgență.

Aceste zile de concediu constituie vechime în muncă şi în specialitate, conform Codului muncii. De asemenea, salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asiguraţi, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei. Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Cine poate să-și ia zile libere plătite pentru îngrijirea bolnavilor

Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave. Introdus în legislația noastră anul trecut, reprezintă transpunerea unui drept stabilit printr-o directivă europeană. Deși directiva nu spune, negru pe alb, că acest tip de concediu este sau nu plătit, lasă statelor la dispoziție să stabilească acest lucru, potrivit avocat.net.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre