Cu atât de multe lucruri pe cap, sunt gospodine care nu au timp să înroșească ouăle și preferă să le cumpere de la supermarket. Atenție sporită!
E mult mai simplu să luăm ouăle gata vopsite de la magazin, însă specialiștii spun că ar trebui să avem mare grijă, pentru că riscăm să ne îmbolnăvim. În primul rând, pentru că acestea sunt tratate cu tot felul de coloranți alimentari, pentru a arăta perfect. Numai că nimeni nu știe dacă substanțele folosite pentru vopsitul ouălor industrial sunt sau nu interzise.
E vorba de chinolină, un colorant galben, interzis în multe țări din lume, despre care specialiștii spun că ar fi cancerigen și ar provoca reacții foarte ciudate. Acesta face parte din categoria coloranților azoici, care, spune un studiu britanic din anul 2007, are legătura cu hiperactivitatea la copii. Chiar dacă nu s-a dovedit acest lucru, producătorii au fost obligați să spună că „Poate afecta activitatea și atenția copiilor”.
Citiți cu care grijă ingredientele de pe ambalaj
Specialiștii vă recomandă dacă sunteți nevoiți să achiziționați ouă din comerț să citiți foarte bine ce scrie pe ambalaj, fiind atenți la galben de chinolină (E104), tartrazina (E102), galben portocaliu S (E110), azorubină (E122), roșu ponceau (E124 A) și roșu allura AC (E129).
Nu știți cât de proaspete sunt ouăle din supermarket
Pe de altă parte, nimeni nu știe cât de proaspete sunt ouăle care sunt gata vopsite și puteți să faceți o toxiinfecție alimentară chiar de Paște.
Listeria este o bacterie dăunătoare care se regăsește nu doar în ouă, ci și în produse care conțin ouă. Această nenorocire de bacterie provoacă listerioza care, netratată la timp, poate provocate probleme mari de sănătate, iar la femeile însărcinate avort spontan sau naștere prematură.
Există și cazuri grave în care această bacterie poate ucide lent persoana infectată. Ouăle fierte trebuie consumate în termen de maxim o săptămână pentru a fi prevenită contaminarea cu listeria. Aceeași regulă se aplică și pentru salatele care conțin ou, prăjituri sau alimente care au la bază ouă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook