Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu mâncați ceapă „pentru că vă miroase gura”? Uitați de asta! E un aliment esențial și un medicament

Nu mâncați ceapă „pentru că vă miroase gura”? Uitați de asta! E un aliment esențial și un medicament
Sigur, cu toții am spus măcar o data în viață că nu mâncăm ceapă sau usturoi pentru că apoi o să ne miroasă gura. Fie că eram la o masa în familie la care s servea fasole cu ciolan, fie eram la un grătar cu prietenii și era mult mujdei preparat.

Dar știi câte beneficii îți pot oferi aceste două legume? Ceapa și usturoiul sunt un medicament natural, explică Radu Sofronea, pimul coach WildFit din România. WildFit este o filosofie revoluționara asupra alimentelor, care te învață cum să schimbi permanent modul în care te gândești la mâncare și la ce mănanci.

De la acesta am aflat că ceapa este foarte importantă în alimentație. Este nu doar un aliment, ci un medicament natural.

Ceapa este un aliment miraculos

Pe lângă faptul că este un aliment foarte folosit în bucătărie și care poate îmbogăți gustul mâncării cu arome delicioase (fără calorii sau grăsimi în plus), ceapa este și un foarte bun ajutor pentru sănătate. Ea este valoroasă din punct de vedere nutrițional, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale, printre care regăsim vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu. De asemenea, în ceapă mai găsim vitamina A, E, C, complexul de vitamina B și cantități importante de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod și cupru.

Sfatul cunoscătorului: în loc de suplimente alimentare, mâncați ceapă

„Nu te pune puțin pe gânduri de ce cheltuim atâția bani prin farmacii pentru a cumpăra suplimente când ceapa le are pe toate? Să vedem ce găsim printre beneficiile cepei. Scade nivelul colesterolului. Datorită oxidului nitric eliberat care reduce rigiditatea vaselor de sânge ceapa ajută la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Ajută la o digestie sănătoasă. Fiind bogată în insulină (care acționează ca un probiotic) ceapa poate regla glicemia, ajută la prevenirea constipației și accelerează absorbţia de nutrienţi.

Totodată, este ideală în procesul de slăbire, prin ameliorarea apetitului.

Ceapa are și proprietăți antibacteriene. Ceapa poate combate bacteriile potențial periculoase, cum ar fi E. Coli sau Staphylococcus aureus (infecțiile stafilococice). Mai mult, o bacterie care reprezintă o preocupare majoră mai ales în țările în curs de dezvoltare (Vibrio cholerae care cauzează holera) s-a demonstrat că poate fi inhibată de extractul de ceapă. În plus, menține sănătatea oaselor. Conținând vitamina C și potasiu, ceapa ajută la sănătatea oaselor. Iar asta deoarece vitamina C ajută la menținerea unor oase puternice iar vitamina K asigură transportul și fixarea sănătoasă a calciului în oase.

Ceapa reduce și riscul bolilor de inimă. Conținând sulf, un mineral esențial pentru un sistem cardiovascular sănătos, ceapa ajută la protejarea vaselor de sânge și reduce riscul bolilor de inimă. Un antioxidant natural. Ceapa conține antioxidanți și compuși care au proprietăți antiinflamatorii puternice. Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Ceapa conține peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți”, a explicat Radu Sofronea.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre