Simona Ionescu / Redactor Șef

O altfel de carte despre premierul Ungariei: „Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban o obsesie asumată”

O altfel de carte despre premierul Ungariei: „Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban o obsesie asumată”
Azi, la Miecurea Ciuc, o apariție editorială provocatoare și o premieră în același timp pentru peisajul publicistic din România. Un volum care aduce în atenția publicului personalitatea carismatică, dar și controversată a lui Viktor Orban, premierul Ungariei.

Cartea, prin coperta ei,  oferă de la început  elementele de identitate vizuală care îi anticipează tipul de abordare și temele propuse celor  12 contributori care au participat la realizarea acesteia. De la simbolul  „Lebedei negre” din baletul lui Ceaikovski până la fenomenul „Lebăda Neagră a lui Nassim Nicholas Taleb, cititorul își poate imagina orice despre personalitatea liderului politic de la Budapesta .

„Lebăda neagră de pe Balaton – Viktor Orban o obsesie asumată” este rezultatul unor interviuri realizate de jurnalistul Romeo Couți cu specialiști de prestigiu pe problematica maghiară din domenii relevante: politică externă, intelligence, diplomație și mass-media. Coordonatorul volumului a folosit o tehnică inedită prin  includerea  “Jurnalului de reporter “, o narațiune care dorește să contextualizeze, să explice și să prezinte modul cum s-a format echipa celor 12 contributori, dar și a motivelor care au determinat demararea  acestui curajos proiect.

Romeo Couți  își avertizează foarte direct publicul cititor, prin prezentarea de pe coperta 4, că au existat câteva riscuri în realizarea cărții:

„Încă de la inceput, unul dintre contributori  mi-a atras atenția  că o  carte despre Viktor Orban, scrisă în forma concepută de mine, este “pândită “ de două pericole: fie să lase impresia unui grup restrâns, dar vehement, tip “haită”, care se aruncă asupra “bietului” Viktor Orban, fie să conducă spre ideea că “vocile” care creează textul  sunt, de fapt, dirijate sau manipulate de coordonatorul proiectului Romeo Couți. Cititorul va aprecia în ce măsură am reușit să evit aceste capcane de abordare”.

Jurnalistul Romeo Couți

Și autorul încheie într-o formulă ce sună mai mult a avertisment:

„Lebăda neagră de pe Balaton”  oferă  o perspectivă asupra unei subiect tot mai greu de gestionat de puterea de la București și  abordat periculos  de frecvent,  doar în  cheia  intereselor și alianțelor  politice de conjunctură: TRANSILVANIA. “

Strategia Ungariei față de Republica Moldova via Moscova, informațiile  controversate legate de posibile legături ale  premireului Viktor Orban cu serviciile secrete ruse, suveranismul simulat al acestuia, politica defensivă a Bucurestiului în relația cu Budapesta sunt  principalele linii de abordare ale contributorilor. Modul cum sunt argumentate și analizate recomandă volumul ca o sursă alternativă de informație pentru opinia publică din România.

Fără să insiste prea mult, coordonatorul volumului explică în „Jurnal de reporter” de unde a apărut ideea acestei cărți. O abuzivă  decizie de cenzură din partea șefilor din TVR a unei emisiuni despre Viktor Orban realizată de către Romeo Couți, a provocat  o reluare a temei, tot în cheie jurnalistică, dar în alt format: cel al unei cărți.

Cartea va fi lansată în cadrul unui turneu de promovare care începe la Mirecurea- Ciuc azi, 15 martie. Prezentarea volumului este organizată de Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Harghita . După Miercurea Ciuc urmează Cluj-Napoca, Bucuresti, Brasov, Oradea, Chișinău și Budapesta, Bruxelles cu ediții în limba engleză și maghiară.

Contributorii volumului sunt, în ordine alfabetică, următorii:

– prof. univ. dr. Dan Dungaciu – Universitatea București, director ISPRI – I.C. Brătianu – Academia Română;

– Gwendoline Delbos-Corfield – eurodeputat, Parlamentul European;

– Marius Dragomir – director Media and Journalism Research Center;

– dr. Alexandru Ghișa – istoric și diplomat;

– Liviu Man – jurnalist, director Gazeta de Cluj;

-prof. univ. dr. Gabriel Moisa – decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și ale Comunicării, Universitatea Oradea;

– Nicolae Negru – jurnalist Republica Moldova;

– Tudor Păcuraru – analist de intelligence, col. SRI (r);

– Cosmin Puriș – jurnalist, redactor șef Făclia de Cluj;

– prof. univ. dr Tibori-Szabó Zoltán – Universitatea Babeș Bolyai, director al Institutului pentru Studii de Holocaust si Genocid;

– Nando Mario Varga – jurnalist, președinte-director general Anima News– Israel.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre