O nouă dovadă că pandemia COVID se sfârșește! Anunțul oficial al Pfizer lămurește tot

O nouă dovadă că pandemia COVID se sfârșește! Anunțul oficial al Pfizer lămurește tot
Paxlovid, medicamentul care a obţinut autorizaţie de urgenţă în SUA şi în alte ţări, reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90 %, când este administrat în primele cinci zile ale apariţiei simptomelor de COVID-19.

Ultimele noutăți despre pastila Pfizer împotriva COVID-19 au fost transmise săptămâna aceasta de compania producătoare, la finalul unor serii de studii realizate. Compania farmaceutică Pfizer a asigurat, marţi, că studiile realizate în laborator cu tratamentul oral paxlovid împotriva COVID-19 au demonstrat că este eficient şi împotriva variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează EFE.

Tratamentul combină medicamentul nirmatrelvir, care blochează înmulțirea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, şi ritonavir, un medicament a cărui funcţie este de a spori durata eficienţei.

„Am dezvoltat în mod specific paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice”, transmite  Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer, într-un comunicat.

Informarea transmisă presei arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. „Rezultatele studiului au arătat că în toate cazurile nirmatrelvir este un inhibitor puternic”, se mai precizează în același comunicat.

Paxlovid este eificient și în cazul infecției cu varianta Omicron

Un al doilea studiu de laborator a fost realizat de Centrul Icahn împreună cu Pfizer. Acesta a determinat eficienţa tratamentului cu paxlovid împotriva Omicron şi a altor variante ale coronavirusului.

Amintim că încă din luna decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului (EMA) a asigurat că paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulţilor care suferă de COVID-19. Tratamentul este aplicabil doar acelor persoane care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Pfizer anunțase de la începutul toamnei anului 2021 că lucrează la acest medicament care se administrează pe cale orală. Primele studii pe noul tratament au fost efectuate cu medici din Grecia, coordonată de un profesor de patologie și boli infecțioase. El a colaborat cu specialiști din Italia și Olanda.