O poveste rusească adevărată din care nu lipsește familia Putin. Ce a avut de îndurat „Slava” supranumit „Christian Dior sovietic”

Pentru ruși acesta a fost un creator legendar. A îmbrăcat-o pe fosta soție a lui Putin, Lyudmila, le-a îmbrăcat pe toate marile vedete, de la actori la artiști, și toate acestea în timp ce era urmărit îndeaproape de KGB. „Este o mare pierdere pentru lumea modei internaționale”, a notat agenția de știri RIA Novosti, care l-a citat pe stilistul rus Serghei Zverev.
Cel mai faimos creator de modă din Rusia, Viacheslav „Slava” Zaitsev a obținut un succes mondial cu rochiile sale strălucitoare, împodobite cu modele de flori care se găsesc pe șalurile tradiționale rusești. Costumele populare din țara sa l-au inspirat de-a lungul carierei.
Presa franceză din anii 1960 l-a supranumit „Christian Dior sovietic” pe designerul care, de la o copilărie modestă în Ivanovo, un oraș de 400.000 de locuitori situat la nord-est de Moscova, a ajuns pe podiumurile din Paris, New York și Tokyo.
„Slava” a fost atât de talentat și de iubit încât nici serviciile secrete și ncii propaganda nu au avut ce-i face. Chit că și-a făcut debutul în modă cu o declarație ironică.
În anul 1962, prima colecție de haine a lui Zaitsev a fost lansată. El a prezentat o nouă uniformă pentru muncitoare, care prezenta fuste cu modele de flori preluate din șalurile tradiționale rusești și cizme multicolore. Aceasta a fost respinsă de autoritățile sovietice. „Culorile erau prea strălucitoare și contrastau cu cenușiul vieții cotidiene sovietice, în care un individ nu trebuia să se deosebească de restul societății”, a declarat Zaitsev într-un interviu acordat AFP în 2018.
Dar colecția, cu atât mai mult, a atras atenția internațională. În anul 1963, revista franceză Paris Match a devenit perima publicație occidentală care l-a descris pe Zaitsev drept un pionier al modei sovietice. Urmărit îndeaproape de KGB din cauza contactelor sale cu designeri occidentali și a caracterului său extravagant, lui Zaitsev i-a fost refuzată inițial permisiunea de a părăsi Uniunea Sovietică, iar primele sale colecții au fost prezentate în străinătate în absența lui.
Născut într-o familie săracă, cu o mamă care lucra ca femeie de serviciu, inițial i s-a interzis să urmeze cursurile unei universități de top, deoarece tatăl său, luat prizonier de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fusese, ca și alți foști prizonieri de război, etichetat drept „dușman al poporului” și condamnat la 10 ani într-un lagăr de muncă.
„Când eram copil, mama mea m-a învățat să brodez pentru a nu rătăci pe străzi fără un scop, a declarat el pentru AFP. Seara, culegeam flori cu fetele de pe Leninskiy Prospekt pentru a le desena și a le recrea în broderie. Așa a început aventura mea în artă”. „Slava” a studiat la un colegiu profesional până la vârsta de 18 ani, apoi a urmat cursurile Institutului de Textile din Moscova.
„În timpul studiilor, am locuit cu o familie de ai cărei copii aveam grijă. Apartamentul era minuscul și dormeam pe podea, sub masă”, își amintește el. Mai târziu în viață, între 2007 și 2009, a prezentat o emisiune de televiziune populară numită „Verdictul modei”, în care stiliștii îmbrăcau participanții în cele mai noi look-uri de stradă, scrie The Moscow Times.
Sursa foto: Instagram
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook