O rețetă care invită primăvara: Tortul de afine cu cremă de brânză

O rețetă care invită primăvara: Tortul de afine cu cremă de brânză
Această rețetă de prăjitură cu afine aduce cu ea primăvara. Afinele se găsesc din belșug în supermarketuri, astfel că nu aveți de ce să mai stați pe gânduri.

Rețeta acestui tort de afine cu cremă de brânză îi aparține celebrei Bouchra, considerată unul din cele mai buni patiseri din lume. Pasionată dar discretă, franțuzoaica care strălucește la nivel internațional, proiectează creații delicioase atât pentru papilele gustative  cât și pentru ochi.

„Întotdeauna mi-au plăcut afinele: este un fruct pe care îl găsesc foarte fermecător pentru culoarea și forma lui drăguță. Această boabă mică, cu gustul ei proaspăt și parfumat, readuce în minte amintiri de delicioase tarte de casă cu afine, tipice Alsaciei, regiunea mea natală”, a declarat Bouchra pentru Vogue. Așa a creat această rețetă a unui tort cu adevărat special.

Ingrediente pentru tortul de afine cu cremă de brânză

Pentru crema de tip cheesecake: 400 g crema de brânză (tip Philadelphia)

120 de grame de zahăr

100 g suc de lămâie + coaja a 3 lămâi bio

370 g smântână lichidă cu 30% grăsime

Pentru pandișpanul moale cu lapte fermentat: 300 de grame de afine

340 de grame de făină

300 de grame de zahăr granulat

1 linguriță de sare

1 lingură praf de copt

1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

140 g albușuri (sau 4 albușuri),

1 ou la temperatura camerei

110 ml de ulei vegetal

290 ml lapte fermentat, la temperatura camerei sau ușor călduț

160 g unt moale

zeama de la o lămâie

Pentru garnitură: afine întregi, panseluțe comestibile

Prepararea tortului de afine cu cremă de brânză

Încinge cuptorul la 165°C. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Folosind un mixer sau bolul unui robot de bucătărie, bateți untul înmuiat și uleiul până se formează o cremă groasă albă. Se amestecă făina, zahărul, bicarbonatul de sodiu și sarea și se lasă deoparte. Adăugați amestecul de făină în amestecul de unt și ulei, turnați laptele fermentat și se amestecă până se formează un amestec omogen. Terminați cu albușul și coaja de lămâie.

Pregătiți 2 forme de tort cu diametrul de 15 cm și umpleți-le cu aluat. Umeziți ușor afinele și acoperiți-le cu făină pentru a nu se usca toate se scufundă în aluat. Turnați afinele uniform în aluat. Se coc la cuptor pentru 40 de minute. Folosiți o scobitoare pentru a verifica dacă tortul este gata (ar trebui să iasă uscat).

Lăsăm pandișpanul să se răcească aproximativ 10 minute înainte de a întoarce formele pe un grătar. Puneți crema de brânză, zahărul, sucul de lămâie și coaja într-un bol și amestecați. Bateți smântâna lichidă într-un alt bol până devine pufoasă. Amestecați cu grijă crema de brânză în frișcă.

Mod de asamblare

Odată ce prăjiturile s-au răcit complet, tăiați-le în două în două straturi egale. Așezăm primul strat, întindem crema deasupra ți acoperim cu un strat din prăjitură moale. Repetați procesul și acoperiți cu ultimul strat. Folosește restul de frișcă pentru a glazura marginile tortului și topul. Decorați cu afine și panseluțe comestibile. Dați la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.

Sursa foto: Vogue

Recomandarile noastre