Oamenii cârtiță din subteranele Chinei. Cât plătesc ca să-și ducă zilele într-o cușcă sau într-un „cavou”

Oamenii cârtiță din subteranele Chinei. Cât plătesc ca să-și ducă zilele într-o cușcă sau într-un „cavou”
V-ați imaginat vreodată cum este să trăiești într-o pivniță, asemenea șobolanilor? Sunt mulți chinezi care se bucură chiar și pentru acest lucru.

Fac eforturi uriașe să găsească și o felie de pâine pe zi, iar dacă au un loc unde să pună capul pe o pernă și să nu-i plouă, sunt cei mai fericiți. Incredibila viață a chinezilor din subterane.

Cine a fost măcar odată în metropola chinezească Hong Kong a fost fascinat de minunile pe care le poate face mâna omenească. Numai că nu toți locuitorii acestei părți a lumii se bucură de o situație materială bună. Cei mai săraci au ajuns să locuiască în condiții greu de descris în cuvinte. Și nu-i mai deranjează de multă vreme că șobolanii și alte rozătoare le-au invadat spațiul intim. Sunt prietenii lor, ba uneori impart cu ei bruma de mâncare.

Locuințe la doi metri sub pământ

De la atâta supărare, oamenii au uitat să mai spere și se mulțumesc cu locuința lor aflată la doi metri sub pământ care arată ca un cavou, de aproape șase metri pătrați. Au văzut un pat poate în reclame, iar pătura și perna e doar un vis care, probabil, nu se va împlini niciodată. Își pun capul pe lucrurile pe care le au, de frică să nu le piardă.

Și nimeni nu se plânge, pentru că au lupta mult ca să găsească și acest loc deloc ieftin, pentru mizeria de acolo. Asta pentru că oamenii plătesc între 30 de euro pe lună, din cei 100 pe care-i câștigă să poată trăi.

Dușul se face la un robinet cu apă rece

Vară sau iarnă, chinezii cârtiță se spală la un robinet cu apă rece. Toată lumea stă la rând, nimeni nu cârtește. Și tot acolo își spală și hainele, apoi le usucă pe jos. Sau, în cel mai bun caz pe un carton sau plastic. Proprietarii nu le permit să-și aducă un reșou, pentru a-și pregăti o zeamă lungă.

Le e frică să nu se producă incendii devastatoare. Singura soluție a oamenilor este să meargă la cele mai ieftine restaurante și să mănânce produse imposibil de consumat. Și nu puține au fost cazurile când, după câteva guri de mâncare, oamenii s-au îmbolnăvit atât de grav că nu s-au mai întors niciodată acasă.

Cutiile cu chibrituri

O altă parte a chinezilor săraci plătesc 80 de euro/mp și primesc oi camera de cel mult 1,2 metri x 2 metri. Acolo dorm, gătesc, se spală și, pentru că sunt mai mulți în familie, dorm în paturi supraetajate. Și dacă ar crede cineva că mai rău de atât nu se poate, există și oameni care dorm în cuști, pentru care plătesc incredibila sumă de 200 de euro/lună.

Au fost cazuri când într-o cameră au fost puse chiar și 20 de cuşti. Folosesc o baie la comun, la fel și toaleta și dușul și îi mulțumesc Divinității că nu au ajuns ca oamenii cârtiță. Și speră că, poate, mâine, soarta le va surâde.

Recomandarile noastre