Vaccinul rusesc anti-covid Sputnik V a stârnit atât controverse internaționale cât și locale în momentul în care a fost lansat. Conform unui studiu efectuat în luna August în Rusia de către Spravochnik Vracha ( Baza de date a doctorilor), 52% dintre cetățenii ruși ar refuza categoric vaccinul, în timp ce doar 25% ar fi dispuși să îl facă. Mai mult decât atât, serul a stârnit și îngrijorarea medicilor, care s-au plâns că nu exista destule date clinice și studii care să susțină eficacitatea acestuia.
Simon Galperin, șeful ligii de protecție a doctorilor, a declarat pentru Newsweek săptămâna trecută că, în timp ce un posibil vaccin ar fi trebuit să rezolve problema pandemiei, nu exista destule date clinice și oamenii nu au văzut acele studii care sprijină eficacitatea ridicată a acestuia: “Vaccinarea trebuia să fie calea ușoară de a rezolva această problemă a pandemiei. Dar nu avem suficiente informații despre rezultatele studiului clinic. Cred că acest lucru este la fel și în Rusia și în Occident. Peste tot, vedem eficiența de 90 și 95% a modului în care poate proteja oamenii, dar nu vedem rezultatele exacte și studiile care pot dovedi acest lucru. Oamenii se îndoiesc de aceste promisiuni de vaccinare.”
Oliver Stone, încredere oarbă în vaccinul lui Putin
Avertismentele și dubiile cu care se confruntă lumea medicală nu au fost însă suficiente pentru regizorul Oliver Stone, care se află perioada aceasta în Rusia, unde filmează un documentar despre schimbările climatice. Deși vaccinul este contraindicat persoanelor ce au depășit vârsta de 60 de ani, regizorul de 74 de ani a anunțat zilele trecute că și-a făcut prima doză de vaccin: “Am primit un vaccin acum câteva zile. Nu știu dacă va funcționa, dar am auzit lucruri bune despre vaccinul rusesc”, a anunțat acesta la canalul de televiziune rusesc Channel 1.
De asemenea, Stone s-a arătat mirat că restul lumii nu are încredere în vaccinul lui Putin, deși nu pare să aibă nicio dovadă că acesta ar fi eficient, în afara de garanția rușilor cel mai probabil: “E un vaccin foarte bun, nu înțeleg de ce este ignorat în Vest”, a mai adăugat regizorul, care a anunțat de altfel că va fi în Rusia și pentru a doua doză pe care ar trebui să o primească.
Stone, acuzat de favoritisme cu Putin
Istoria dintre Oliver Stone și președintele rus Vladimir Putin datează de câțiva ani. În 2017, regizorul a lansat un documentar de 4 ore care reprezintă de fapt o serie de interviuri exclusive cu președintele rus. Transformat într-o serie de 4 părți, acesta a stârnit controverse în momentul în care opinia publică l-a acuzat pe Stone că nu a făcut un documentar, ci “o scrisoare de dragoste pentru Vladimir Putin”.
Printre altele, Stone a fost acuzat că l-ar fi lăsat pe Putin să vorbească, dar fără să-l contrazică și să-l pună în dificultate în vreun moment. În timp ce CNN a spus că filmul “spune la fel de multe despre Oliver Stone precum spune despre Putin”, celebra publicație New York Times l-a numit “flatant, dar cu foarte puțin scepticism”.
Mogulul modei, arestat în Canada pentru orgii cu minore. Ce legătură avea și el cu Prințul Andrew
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook