Simona Ionescu / Redactor Șef

Omul atacat de urs: „, Ochiul stâng aproape mi l-a scos din cap. În 2020, urșii au omorât 20 de oameni”

Omul atacat de urs: „, Ochiul stâng aproape mi l-a scos din cap. În 2020, urșii au omorât 20 de oameni”
Fotografiile cu un bărbat mușcat și sfâșiat de urs, văzute de unii jurnaliști anul trecut, n-au putut fi date publicității. Le-am văzut și erau înfiorătoare. Dar omul a supraviețuit și acum a povestit prin ce a trecut. El nu poate avea decât un răspuns la întrebarea „omul sau ursul?”, pusă atât de des în ultima perioadă.

Atacul ursului asupra lui Dan Matei a avut loc anul trecut, în aprilie. Bărbatul de 47 de ani a fost perfect conştient în tot timpul cât ursul uriaş l-a mușcat de 12 ori. Au urmat operaţii şi luni de recuperare, dar spune că şi-a revenit. Prietenul lui, care îl însoțea la schi pe munte și care nu a fost atacat de urs, a rămas însă marcat pe viață.

Omul sfâșiat de urs a povestit azi, în emisiunea „Matinal Radio România Actualități”, tragica lui întâmplare, sperând că autoritățile vor trata cu mai multe responsabilitate amenințarea pe care o reprezintă urșii la adresa vieții umane. Reporterul  radio Marcela German a stat de vorbă cu el.

„Ca să pot supraviețui, am sărit cu ursul în prăpastie”

Dan Matei: Mă numesc Dan Matei, sunt supraviețuitor unui atac de urs foarte mare, care m-a mușcat de 12 ori și ca să pot supraviețui, de fapt, a fost un gest mai mult disperat, am sărit în prăpastie cu el.
Reporter: Așa îşi începe bărbatul de 47 de ani relatarea întâmplării din iarna anului trecut, pe când schia cu prietenul în Munții Călimani.
Dan Matei: Avea cam înălțimea umărului meu în patru labe și m-a atacat pur și simplu pentru că nu mai era acea frica instinctivă de om. A venit direct pe mine, s-a înfipt în mine, am strigat o dată la el „ho, mă”, nimic. Instinctiv, cu mâna stângă l-am prins de nas, cu mâna dreaptă l-am prins de ureche. El încerca să mă muşte, eu împingeam în el, moment în care m-a muşcat pe umărul stâng, umărul drept, ochiul stâng aproape mi l-a scos din cap.

În momentul când m-am băgat sub el, mi-am dat seama că urmează să dea cu ghearele. Cum am ieşit prin lateral, m-a prins de piciorul stâng, l-am lovit cu clăparul în gură, a urlat o dată foarte puternic. În momentul în care m-a prins de piciorul drept, a început să mă scuture stânga, dreapta, după care a început să mă dea peste cap și în momentul ăla am realizat pentru prima dată că este ziua în care mor.

Groaza de a nu fi mâncat de viu, m-am prins de o creangă de jneapăn, am sărit în prăpastie. L-a împins și Dumnezeu puțin de fund și am căzut în prăpastie cam 40-50 de metri și la un moment dat m-am trezit pe spate, am văzut o chestie albă, cea mai frumoasă imagine pe care am văzut-o în viața mea… Am realizat că de fapt trăiesc.

La vreo 300 de metri am văzut ursul cum alearga pe partea cealaltă, deci nu a murit în căzătură.

Scalpul îmi atârna pe faţă, ochiul îmi era  ieşit din orbită, m-am legat cu o bandană. În schimb, la piciorul drept nu mai simțeam nimic. Aveam tot timpul în rucsac cordelină, mi-am făcut un garou pe genunchi, mi-am mai făcut pe urmă încă un garou în zona inghinală, pe vena femurală.

M-am chinuit să ies afară din prăpastie, am ajuns la prietenul meu. Acesta era în stare de şoc.

Reporter: Au fost recuperați de elicopterul SMURD și echipajul Salvamont. Nu a cerut daune până acum, sperând că statul va lua măsuri ca asemenea atacuri să nu mai aibă loc.

Dan Matei: Internat în spital patru luni de zile. Recuperarea durează și acum, adică nu pot să pășesc cu piciorul pe vârf, nu pot să mă sprijin în călcâi.

În 2020, au fost omorâți de urși 20 de oameni, iar 249 au fost schilodiți
Reporter: Care este mesajul dumneavoastră?

Dan Matei: Din fericire eu nu am suferit o traumă emoțională, deoarece merg pe munte de la vârsta de cinci ani cu tatăl meu, însă prietenul meu nu mai iese cu familia la pădure, are frică. În momentul când vede pădurea, începe să tremure și practic este un om care va fi tarat toată viața. Cel puțin de două ori pe lună în spune că are coşmaruri cu urs.

Reporter: Ce așteptări aveți de la autoritățile care iau decizii?

Dan Matei: Primul pas care ar trebui făcut este să facem o evaluare corectă a vieții cetățenilor români, pentru că anul trecut au fost 20 de oameni omorâți de urși, dar nu spune nimeni câți au fost fost schilodiți de rangul întâi, care stau în cărucioare. 249.

Reporter: Iar săptămâna aceasta a avut loc mai multe proteste în județele Covasna și Harghita, solicitând guvernului luarea de măsuri urgente pentru limitarea pagubelor provocate de urși şi protejarea vieților oamenilor amenințați de aceste animale. Conform ministrului mediului, în luna iunie au fost înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Ministerul propune o intervenție graduală în cazul urșilor care vin în localități și în preajma acestora.

Finala Survivor România, la mâna publicului. Emisiunea e urmărită și în Grecia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre